Slovenské firmy začínají počítat s trestněprávní odpovědností

Bratislava

Bratislava

Od ledna příštího roku se slovenské firmy musí připravit na trestněprávní odpovědnost za své počínání. Ta ve slovenské legislativě dosud chyběla a země tak nyní naplňuje doporučení unie i OECD. „Nejde ale o diktát,“ tvrdí poradkyně ministra spravedlnosti Lucia Kurilovská. Cílem je hlavně vyčištění podnikatelského prostředí.

V současném systému je podle Kurilovské postihování ekonomické kriminality složité. Vysvětluje to tím, že mnohokrát je čin znám, ale je těžké jej dokázat konkrétní fyzické osobě. Nově tak před soud půjdou podniky. V případě největších prohřešků je čeká až zrušení, třeba tehdy, byly-li využity k páchání trestné činnosti.

Odborníci a podnikatelé si zatím nejsou jistí, zda zákon něco změní. Polemizují totiž nad jeho reálnou využitelností v praxi a schopností policie takovéto případy řešit. „Návrh svou nedokonalostí vytváří široký prostor pro volnou úvahu policejních orgánů, zda v důsledku jednání fyzických osob bude nastupovat zodpovědnost právnické osoby,“ varuje Slovenská obchodní a průmyslová komora.

Republiková unie zaměstnavatelů zase vzkazuje, že se jen zvýší byrokracie a práce pro právníky. Firmy se totiž bojí, že se touto legislativou otevírá prostor pro zneužívání. „V podobě podávání trestních oznámení jako prostředku konkurenčního boje,“ dodává obchodní a průmyslová komora.

Kurilovská míní, že takovéto obavy jsou neopodstatněné. Zkušenosti z jiných zemí prý ukázaly, že k podobným případům nedochází.