Slovenské státní fondy sází na podporu inovací

Bratislava

Bratislava

Soukromý projekt na zpracování faktur Datamolino získá na rozjezd podporu od slovenského státu až půl milionu eur. Firma chce prorazit v celé Evropské unii. „Malým a středním podnikům umožníme zjednodušit správu faktur a komunikaci s účetním a v konečném důsledku ušetřit čas a peníze,“ říká Andrej Glézl z Datamolino.

Projekt je speciální výší podpory, o které mnohé jiné začínající firmy mohou jen snít. Peníze rozděluje Národní agentura pro rozvoj malého a středního podnikání společně s investory. Podpora z fondu začíná na 20 tisících eur. Přesná suma pro Datamolino závisí na tom, zda projekt splní dílčí cíle, peníze bude dostávat v tranších.

„Vzájemná komunikace nás ujistila, že mají tým, který dokáže dotáhnout projekt do úspěšného konce,“ řekl šéf Fondu inovací a technologií Rastislav Roško.

Tento rok se chce státní agentura a její gestor ministerstvo hospodářství orientovat na zvýšenou podporu hlavně drobnějších podnikatelů. Rezort jim chce z eurofondů rozdat v prvním kole 150 milionů eur. Cílem je zvyšovat konkurenceschopnost a snižovat nezaměstnanost.

České firmy jsou připravené růst