Slovenští učitelé chystají časově neomezenou stávku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta Lubos Wisniewski

Od 26. listopadu vstoupí 150 tisíc učitelů a dalších zaměstnanců škol do časově neomezené stávky za vyšší platy a více peněz vynakládaných státem na vzdělávání. Odboráři odmítli návrh vlády premiéra Roberta Fica na pětiprocentní zvýšení mezd, nadále požadují přilepšení o desetinu.

Už v září uspořádali učitelé a další zaměstnanci ve školství jednodenní výstražnou stávku. Do protestní akce se tehdy zapojila většina škol. Začátek nové stávky připravují odbory na období, kdy by měl parlament projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok.

„Stávka může trvat den, měsíc, nebo i déle, ale nemusí se vůbec konat,“ uvedl šéf školských odborů Pavel Ondek.

Ministr financí Peter Kažimír nespokojeným odborům před týdnem slíbil zvýšení platů o pět procent. To by stát přišlo na 60 milionů eur (1,5 miliardy korun) ročně. Učitelé by si tak přilepšili o 36 eur (900 korun) a ostatní zaměstnanci škol o 18 eur (450 korun) měsíčně. Na výraznější zlepšení odměňování učitelů vláda nemá peníze. „Naše snaha vyhovět oprávněným požadavkům učitelů je limitována mezinárodními závazky Slovenska konsolidovat a šetřit,“ uvedl premiér Robert Fico.

Platy slovenských učitelů zaostávají za průměrnou mzdou v zemi, kantoři na základních a středních školách berou zhruba o čtvrtinu méně. Začínající pedagogové jsou na tom hůře nejen ve srovnání s dlouhodobě vyspělými zeměmi, ale i v porovnání s Českem. Slovensko také dává na vzdělání v poměru k výkonnosti ekonomiky méně peněz, než je průměr v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Slovenští učitelé si lepší odměňování vymohli pomocí protestů už v minulosti. Po výstražní stávce uspořádané před devíti lety stát přistoupil na sedmiprocentní zvýšení mezd ve školství. Podle vize odborářů by platy učitelů měly do roku 2015 stoupnout o 100 až 160 aur, aby se tak dostaly na 1,2 až 1,6 násobek průměrného platu.

Loni zase předchozí kabinet Ivety Radičové ustoupil lékařům, kteří prosazovali vyšší platy prostřednictvím hromadných výpovědí. Stávající kabinet sociálních demokratů už upozornil, že na poslední kolo zvyšování mezd doktorů od ledna příštího roku nemá peníze.