Střelba v Německu: V Halle přišli o život dva lidé. Pachatel je antisemita, tvrdí Spiegel

Po střelbě v německém Halle zůstali dva mrtví.

Po střelbě v německém Halle zůstali dva mrtví. Zdroj: ČTK

Po střelbě v německém Halle zůstali dva mrtví.
Policie řadu silnic v Halle uzavřela.
Po střelbě v německém Halle zůstali dva mrtví.
Po střelbě v německém Halle zůstali dva mrtví.
Po střelbě v německém Halle zůstali dva mrtví.
23
Fotogalerie

Německem otřásly útoky na synagogu a přistěhovalce v Halle na východě země. Zemřeli při nich jedna žena a jeden muž. Dva další lidé utrpěli střelná zranění, v ohrožení života ale po operacích nejsou. Podezřelého, kterým je sedmadvacetiletý Němec, policie zadržela. Jeho motivem byl podle všeho antisemitismus a pravicový extremismus. Řada německých měst a také Česko zpřísnily v reakci na jeho činy bezpečnostní opatření u židovských objektů.

Útok na synagogu v Halle se odehrál kolem 12:00. Maskovaný útočník se snažil dostat dovnitř náboženské stavby i na židovský hřbitov, přičemž použil střelnou zbraň i výbušniny. Naštěstí se mu to díky bezpečnostním opatřením a rychlé reakci lidí uvnitř synagogy nepodařilo. V objektu bylo v den nejdůležitějšího židovského svátku Jom kipur (Den smíření) až 80 lidí.

Jedna z obětí byla zastřelena právě před synagogou, druhá v pár stovek metrů vzdáleném rychlém občerstvení s kebabem. Takové podniky v Německu často provozují lidé s tureckými a arabskými kořeny. To, že útočník cílil právě na Židy a na přistěhovalce, dokládá podle magazínu Spiegel video, které střelec během útoků natočil kamerou umístěnou na helmě. Na záznamu opakovaně nadává na Židy a "arabáče".

I kvůli pravděpodobnému motivu případ převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství, které má podobné kauzy na starosti. Přesvědčení o tom, že šlo o antisemitský čin, dal najevo ministr vnitra Horst Seehofer.

Podezřelým je podle Spiegelu Stephan B. z města Eisleben v Sasku-Anhaltsku. Policie, která původně hovořila o několika pachatelích, ho podle německých médií zadržela poté, co havaroval ve voze taxi, kterého se násilně zmocnil v nedaleké obci Landsberg.

Obyvatele Halle, v němž byla prakticky celé odpoledne přerušena hromadná i železniční doprava, dnes policie opakovaně vyzývala, aby vůbec nevycházeli ven. Varování zrušila až kolem 18:15. Na střelbu v Halle, které má 234 tisíc obyvatel, reagovala i další města. Ostrahu synagog zpřísnily například Berlín, Frankfurt nad Mohanem, Drážďany nebo Lipsko. Kontroly u židovských objektů a na ruzyňském letišti zvýšilo také Česko.

Silnou odezvu tragédie v Halle vyvolala i u politiků. Kancléřka Angela Merkelová vyjádřila solidaritu se všemi Židovkami a Židy. Český prezident Miloš Zeman v kondolenčním dopise adresovaném prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi dal najevo znepokojení a úzkost nad rostoucím antisemitismem v Evropě. Ten odsoudil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Podívejte se na fotografie z místa činu: