Téma sociálních dávek je pro nás při jednání o brexitu klíčové, shodla se V4

Předseda Evropské rady Donald Tusk a britský premiér David Cameron

Předseda Evropské rady Donald Tusk a britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Země takzvané visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) ve společném prohlášení potvrdily, že otázka sociálních dávek pro cizince z unijních zemí pro ně představuje hlavní problém při jednání s Británií o jejím budoucím vztahu s Evropskou unií. Zároveň však tyto státy ujistily, že si přejí setrvání Británie v unii. Předseda Evropské rady Donald Tusk označil jednání Británie s ostatními členskými státy EU za "velmi křehká".

Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko v prohlášení podle Reuters uvedly, že chtějí udržet Británii v EU, ale plány Londýna omezit sociální dávky pracujícím z řad unijních přistěhovalců v Británii pro ně zůstávají „hlavní starostí“.

Země V4 chtějí Británii umožnit použití takového mechanismu, který by cizincům z ostatních unijních zemí omezoval přístup k některým dávkám nanejvýš na čtyři roky. Zdůrazňují tak dočasnost opatření. „Celkové období by mělo být co nejkratší, každopádně by nemělo překročit čtyři roky,“ píše se v dokumentu.

„Země visegrádské skupiny považují Spojené království za důležitého člena EU,“ citovala z dokumentu agentura Reuters. „Naše pozornost musí být nadále zaměřena na hlavní účel, jímž je nalezení společně dohodnutých řešení britských obav,“ zdůrazňují středoevropské státy.

Předseda Evropské rady Tusk už minulý týden představil návrh dohody, která v nejdiskutovanější oblasti sociálních dávek počítá s jejich čtyřletým omezením. Londýn s Bruselem se na tom už údajně předběžně dohodl.

Čtěte komentář Miroslava Zámečníka o Tuskově návrhu:

Dnes ale Tusk připustil, že jednání Británie s EU jsou „velmi křehká“. Přesto doufá, že obě strany dospějí k dohodě už na unijním summitu, který se v Bruselu koná příští čtvrtek a pátek. „Vedu intenzivní jednání o svém návrhu dohody s Británií,“ řekl Tusk.

„Věřím, že je to vyvážený a solidní návrh a doufám, že bude dotažen do konce na Evropské radě příští týden,“ prohlásil Tusk, jenž má ještě v první polovině příštího týdne hovořit s evropskými státníky včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky, aby u nich zajistil svému návrhu „širokou politickou podporu“.

Navrhovaná smlouva mezi EU a Londýnem dále upravuje účast zemí neplatících eurem na rozhodování států eurozóny, obsahuje závazek prohloubení spolupráce v oblasti digitalizace a energetiky a snížení administrativní zátěže. Británie si vymínila i právo neúčastnit se další politické integrace členských zemí EU.

Britský premiér David Cameron hodlá reformu vztahu své země k EU v případě jejího schválení unijními státy využít v referendu o setrvání Británie v unii.