Nejstarší cestovce světa docházejí peníze. Thomas Cook potřebuje rychle získat 200 milionů liber

Cestovní kancelář Thomas Cook

Cestovní kancelář Thomas Cook Zdroj: Reuters

Letadlo společnosti Thomas Cook
Letadlo společnosti Thomas Cook
3
Fotogalerie

Zadlužená britská cestovní kancelář Thomas Cook naléhavě potřebuje dodatečný kapitál v objemu 200 milionů liber (5,9 miliardy korun), aby se vyhnula bankrotu. Pokud peníze nesežene, mohla by se už o víkendu dostat pod nucenou správu. Firma v pátek uvedla, že investoři by pak zřejmě přišli o všechny vložené peníze. Thomas Cook ve světě zaměstnává asi 21 000 lidí a patří k nejstarším touroperátorům na světě, informovala agentura Reuters.

Kolaps firmy by mohl dostat do potíží i její klienty. V současnosti je s touto cestovní kanceláří na dovolené kolem 600 000 lidí, převážně z Německa, Británie a Skandinávie.

Cena akcií podniku odpoledne ztrácela přes 15 procent a během dne spadla až na rekordní minimum dvě pence. Thomas Cook dluží zhruba 1,7 miliardy liber.

Thomas Cook si už minulý měsíc dohodl finanční injekci 900 milionů liber. Věřitelské banky ale teď firmě nařídily, aby si zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce. Podle zdrojů BBC bude pro přežití podniku klíčových příštích 24 hodin.

Srpnová dohoda o finanční injekci předpokládá, že Thomas Cook získá 450 milionů liber od čínské firmy Fosun Tourism, která se díky tomu stane většinovým vlastníkem britského podniku. Dalších 450 milionů liber by podle dohody měli poskytnout držitelé dluhopisů a věřitelské banky.

Thomas Cook ale v pátek informoval o požadavku zajistit si dodatečných 200 milionů liber, který dohodu o finanční injekci ohrožuje. "Jednání o konečných podmínkách rekapitalizace a reorganizace pokračují," uvedla firma.

"Tato jednání zahrnují nový požadavek na sezonní rezervu 200 milionů liber navíc k dříve ohlášené injekci 900 milionů liber nového kapitálu," dodala. Čas, který má firma na nalezení řešení, se podle zdroje Reuters obeznámeného s rozhovory pohybuje v řádu dnů.

"Náš plánovaný příspěvek 450 milionů liber se nezměnil," uvedl Fosun, který už ve firmě Thomas Cook vlastní menšinový podíl. "Jako menšinový investor ve společnosti Thomas Cook bez zastoupení ve správní radě stále neúnavně pracujeme s řadou jiných akcionářů a dalších zainteresovaných stran na nalezení dohody ohledně plánu rekapitalizace," dodala.

Společnost Thomas Cook byla založena v roce 1841 a patří mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě. Jejích služeb využívá asi 19 milionů klientů ročně.