Trump: Íránští vůdci rozsévají smrt, chaos a destrukci. Absurdní projev, reagoval Rúhání

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: profimedia.cz

Íránští vůdci rozsévají chaos, smrt a destrukci a ostatní země by se měly podílet na izolaci íránského režimu. V projevu ve všeobecné rozpravě 73. zasedání Valného shromáždění OSN to řekl americký prezident Donald Trump. Spojené státy podle něho po listopadovém obnovení dřívějších postihů zavedou proti Teheránu další sankce. Trump v části projevu věnované Blízkému východu rovněž zopakoval, že Washington zareaguje, pokud syrský režim použije chemické zbraně.

USA letos odstoupily od dohody velmocí s Íránem, který výměnou za zmírnění sankcí omezil svůj jaderný program. Další signatáři, tedy Británie, Francie, Rusko, Čína, Německo a Evropská unie, se úmluvu snaží udržet při životě.

Šéf Bílého domu dnes ve zjevné narážce na íránské vojenské aktivity v Jemenu či Sýrii prohlásil, že Írán "nerespektuje své sousedy, hranice ani svrchovaná práva národů". Vůdci blízkovýchodní teokracie, kterou nazval "zkorumpovanou diktaturou", podle něho zbídačují i vlastní národ. Další země by proto neměly trvat na "hrozné jaderné dohodě z roku 2015", ale měly by se připojit ke snaze o naprostou izolaci režimu v Teheránu.

Trump po projevu ve VS OSN podle agentury AP řekl, že podle jeho názoru s Teheránem dohoda "v určité chvíli" uzavřena bude. Bude to podle něj chtít sám Írán, jelikož jeho ekonomika v podstatě selhává. Podle agentury Reuters Trump také doufá, že jednání s Teheránem budou podobná bezprecedentním americko-severokorejským rozhovorům.

Odpoledne před svým vystoupením na půdě OSN Trump na twitteru napsal, že zatím se sice neplánuje setkat s íránským prezidentem Hasanem Rúháním, ale v budoucnu to nevylučuje. "Jsem si jist, že je to velice příjemný člověk," uvedl prezident. O možné americko-íránské vrcholné schůzce na okraj VS OSN se spekulovalo, setkání ale vyloučil také Írán.

Rúhání: Trumpův projev byl absurdní, měl by znovu začít dialog

Projev amerického prezidenta Donalda Trumpa byl absurdní, prohlásil íránský prezident Hasan Rúhání. Politika USA vůči Íránu je špatná od samého začátku, dodal ve svém proslovu Rúhání, který hovořil několik hodin po svém americkém protějšku. Kritizoval "nezákonné a jednostranné" americké sankce vůči Íránu a uvedl, že nikdo nemůže být donucen k dialogu silou. Washington vyzval k návratu k jednacímu stolu.

USA by se podle Rúháního měly vrátit k jednáním o mezinárodní dohodě o íránském jaderném programu v Radě bezpečnosti OSN.

Trump v květnu oznámil, že Spojené státy od dohody odstupují, a minulý měsíc zavedl Washington proti Íránu nové sankce. Teherán a Washington si od té doby opět vyměňují ostrá slova.

"Náš návrh je jasný: závazek za závazek, porušení za porušení, hrozba za hrozbu, krok za krok, namísto rozhovor za rozhovor," uvedl dnes Rúhání během všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN, která dnes začala v New Yorku. "Írán říká jasně: žádná válka, žádné sankce, žádné výhrůžky, žádné šikanování, jen činy na základě práva a plnění závazků," dodal íránský prezident.

USA vyzval k návratu k jednacímu stolu. "Na to není potřeba společná fotografie," dodal s tím, že on sám za začátek dialogu považuje už své dnešní vystoupení v OSN.

Světové tiskové agentury mezitím zveřejnily úryvek z chystaného projevu Trumpova bezpečnostního poradce Johna Boltona. V něm Bolton, jenž je ve vztahu k Íránu považován za "jestřába", hovoří o "vražedném (íránském) režimu a jeho podporovatelích". Pokud íránský režim nezmění své chování, bude podle Boltona čelit významným důsledkům. "Říkám jasně: Sledujeme vás a půjdeme po vás."