Trump si už prý zajistil hlasy potřebné k automatické nominaci

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Newyorský miliardář Donald Trump už získal počet delegátů potřebný pro automatickou nominaci Republikánské strany do boje o prezidentský úřad. Tvrdí to agentura AP s odvoláním na vlastní propočty. Nominaci pro listopadové volby zaručuje 1237 získaných delegátů, Trump jich má údajně o jednoho více.

Kromě delegátů získaných v primárních volbách a v nominačních shromážděních deklarovala podporu kontroverzního kandidáta i řada delegátů s volným hlasem, takzvaných superdelegátů, kteří nejsou vázáni výsledky primárek. Celkem má podle AP Trump na své kontě už 1238 delegátských hlasů, tedy o jednoho víc, než je nadpoloviční většina.

K celkovému počtu dospěla AP dotazem mezi republikánskými superdelegáty. Agentura přitom poznamenala, že podpora řady z nich je „přinejlepším vlažná“. Hlas dají Trumpovi prý jen z loajality vůči voličům, kteří většinově newyorského magnáta podpořili. Někteří delegáti prý prohlásili, že pokud se na nominační konferenci bude hlasovat ve druhém kole, Trumpa už nepodpoří.

Bez druhého kola

Druhé kolo na červencovém sjezdu v Clevelandu ale nejspíš už nebude. I kdyby Trump snad ještě podporu 1238 delegátů neměl, v nadcházejících primárkách 7. června potřebné hlasy snadno získá. Ve hře je při hlasování v pěti státech 303 delegátů a Trump už žádného soupeře nemá. Bez superdelegátů si zajistil už 1150 hlasů.

Podle regulí v Republikánské, ale i Demokratické straně platí, že kandidát zaručující se nadpoloviční většinou delegátských hlasů získá automaticky nominaci hned v prvním kole hlasování na nominačním sjezdu. Republikáni i demokraté budou na sjezdu rozhodovat v červenci, samotné volby prezidenta USA se uskuteční v listopadu.