Turecko pokračuje v odvetných akcích proti Sýrii

turecké armádní letectvo

turecké armádní letectvo Zdroj: CTK

Turecká armáda po středečním syrském útoku na turecké území pokračuje v odvetné operaci. Její dělostřelectvo se zaměřuje na syrské pohraničí. Na syrské straně je několik mrtvých vojáků.

Turecké vojsko střílí na Tall Abjad, vzdálený zhruba deset kilometrů od hranice. Právě dotud byl dle rozvědky veden středeční útok, který v Turecku zabil pět civilistů. Cílem tureckých střel jsou pozice syrských vojáků.

Turecká vláda dnes má požádat parlament o povolení vést vojenské operace na syrské straně hranice mezi oběma zeměmi. Ankara v noci na dnešek již požádala Radu bezpečnosti OSN, aby přijala akce k zastavení podobných agresí, jaké se ve středu dopustila podle turecké vlády Sýrie vůči Turecku.

Oznámení o krocích Ankary přišla po mimořádném zasedání vlády tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Ten ve středu prohlásil, že turecká armáda reagovala bombardováním syrského území. Solidaritu s Ankarou vyjádřili její spojenci z NATO i OSN. Damašek ujistil, že respektuje svrchovanost Turecka a že incident vyšetří.

Ankara chce ale hned tvrdý postup OSN proti Sýrii. „Byla to agrese Sýrie proti Turecku. Turecko žádá Radu bezpečnosti, aby přijala potřebné akce k ukončení podobných agresí a k zajištění, že Sýrie bude respektovat svrchovanost, územní celistvost a bezpečnost Turecka,“ uvedla Ankara v dopise pro RB OSN.

Turečtí občané, kteří se zapojili do internetové diskuse k incidentu většinou podotýkají, že za to, že Turecko vyzbrojuje na svém území syrskou opoziční Syrskou svobodnou armádu, nemohlo od Damašku očekávat nic jiného. To, kdy bude do konfliktu vojensky Turecko zatažena, bylo dle těchto lidí jenom otázkou času.

Očekávalo se podle agentury AFP, že RB OSN schválí příslušné prohlášení ještě ve středu večer, ale na poslední chvíli to bylo odsunuto na žádost Ruska. Tento podle AFP věrný spojenec syrského režimu požádal, aby text byl schvalován až dnes v 16:00 SELČ. Ruská mise při OSN to zdůvodnila tím, že potřebuje čas na konzultaci s Moskvou.

Předpokládá se, že RB přijme nezávazné prohlášení, ve kterém odsoudí středeční minometný útok a požádá o nenarušování územní svrchovanosti Turecka. Pro nejednotnost rady nelze nyní očekávat její tvrdší postoj poté, co Rusko a Čína již vetovaly tři návrhy rezolucí odsuzující syrský režim. Podle AFP je také možné, že Rusko navrhne změny připraveného textu, nebo dokonce vyzve k tomu, aby se incident stal předmětem mezinárodního vyšetřování.