Turecko se neuzavře před běženci. Čeká ale pomoc Evropy

Kurdští uprchlíci na turecko-syrské hranici

Kurdští uprchlíci na turecko-syrské hranici Zdroj: ctk/AP

Turecko nadále ponechá dveře uprchlíkům otevřené, svůj díl odpovědnosti ale musí přijmout i další evropské země. Prohlásil to turecký premiér Ahmet Davutoglu. Zároveň řekl, že evropští představitelé musí pochopit, že uprchlická krize již dávno není právním či politickým tématem, ale zkouškou lidskosti.

„Svět čelí jedné z největších tragédií lidskosti. Krize, která byla roky ignorována, se vyplavila na pobřeží Evropy,“ citoval premiéra portál Turkish Weekly.

„Lidé, kteří roky trpěli, nyní volají po spravedlnosti a soucitu skrze Ajlanovo tělo. Evropští vůdci musí pochopit, že nejde o právní či politický problém, je to o budoucnosti lidství,“ dodal Davutoglu, který ve svém prohlášení připomenul středeční tragickou smrt tříletého syrského chlapce Ajlana Kurdího. Snímek jeho vyplaveného těla s obličejem zabořeným do písku obletěl Evropu jako symbol zoufalství běženců.

Smrt Ajlana a dalších je podle Davutoglua výsledkem jednání v hlavních evropských městech a v chladných bruselských místnostostech. Premiér dodal, že mezinárodní společenství je na straně poražených, neboť není schopné vykonat svůj díl práce.

Turecko, odkud se běženci vydávají na cestu do Evropské unie, dosud přijalo dva miliony lidí prchajících před válkou v Sýrii. Na jejich zaopatření Ankara vynaložila na šest miliard dolarů (146 miliard korun), zhruba 400 milionů dolarů (9,7 miliardy korun) k tomu účelu dostala ze zahraničí darem jako humanitární pomoc. Ankara v poslední době opakovaně varovala, že její kapacity vyrovnat se s uprchlickou krizí jsou u konce.