Tusk: Kvůli Řecku se má opět sejí euroskupina, ne zvláštní summit

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: ctk

Ministři financí zemí platících eurem by se měli velmi brzy opět sejít kvůli situaci v Řecku, které se s mezinárodními věřiteli stále nemůže shodnout na podmínkách finanční pomoci. Před novináři to prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk, který o situaci dopoledne telefonicky hovořil s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. Ten usiloval o uspořádání mimořádného summitu eurozóny, tedy zemí EU platících eurem.

„Je třeba se vyhnout situaci obnovené nejistoty pro Řecko,“ zdůraznil šéf unijních summitů. Podle řeckých médií se Tsipras chce podle všeho pokusit překonat ekonomické spory politickou cestou, a to tím, že chce požádat o uspořádání mimořádného summitu eurozóny, tedy zemí EU platících eurem.

Tusk to dnes svým prohlášením, které učinil na okraj společného vystoupení s albánským prezidentem Salim Berishou, nepřímo odmítl. „Potřebujeme konkrétní datum pro nové jednání euroskupiny v blízké budoucnosti. A nemluvím o týdnech, ale o dnech,“ prohlásil.

Summit odmítl i Berlín

Myšlenku summitu odmítl dnes také německý ministr financí Wolfgang Schäuble. „Odpověď zní ne,“ reagoval podle německého webu Der Tagesspiegel a dotaz, zda nevidí v tuto chvíli potřebu svolat mimořádný summit EU kvůli Řecku.

Místopředsedkyně Evropské komise Federica Mogheriniová před novináři poznamenala, že podle komise existují podmínky k brzkému nalezení dohody na úrovni ministrů financí. “… zbývá jen několik kroků. A jsme si jisti, že se dají dokončit velmi rychle,“ připomněla názor svého kolegy, eurokomisaře pro hospodářské otázky, daně a cla Pierra Moscoviciho.

Za pomoc škrty

Atény se s věřiteli stále nedokázaly shodnout na klíčové prověrce loni v létě domluveného třetího záchranného programu. Výměnou za další uvolnění pomoci ve výši 5,4 miliardy eur (146 miliard korun), případně až sedmi miliard, věřitelé v čele s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) požadují od Atén finanční škrty ve výši 3,6 miliardy eur (přes 97 miliard Kč). Peníze Řekové potřebují na splátku dluhů vůči MMF a Evropské centrální bance.

O věci minulý pátek euroskupina už jednala, tehdy její šéf Jeroen Dijsselbloem hovořil o jejím možném dalším svolání tento čtvrtek. V pátek přitom uváděl, že dohoda je velmi blízko. Věřitelé ale zároveň po Aténách chtěli také přijetí určitých dodatečných úsporných kroků, které by byly spouštěny jen v případě nepříznivého vývoje řeckého hospodářství.