Ukrajina má horší rating, prý kvůli riziku nesplácení zahraničních půjček

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Ratingová agentura Fitch zhoršila úvěrové hodnocení Ukrajiny o jeden stupeň na úroveň B-. Důvodem je prý finanční pozice země a možné problémy při získávání půjček v cizích měnách.

Snížení ratingu podle agentury Fitch odráží mimo jiné „omezenou schopnost vlády obstarávat si půjčky v zahraničních měnách k refinancování vysokých splátek vnějšího dluhu v letech 2014 až 2015“. Agentura rovněž varovala, že může v budoucnosti přikročit k dalšímu snižování ukrajinského ratingu.

Ukrajina možná bude muset žádat o pomoc Mezinárodní měnový fond

Ukrajinská ekonomka stojí na exportu oceli a chemikálií. To jsou právě odvětví, která zasáhl pokles světové poptávky. Hospodářské situace v zemi je nyní podle klíčových ukazatelů mnohem horší než před rokem. Kyjev bude možná brzy nucen žádat o pomoc Mezinárodní měnový fond (MFF).

Ukrajinský prezident Viktor Janukovič nicméně odmítl výzvy MMF zvýšit ceny zemního plynu. „Požadavky MMF na zvýšení cen plynu pro domácnosti nebudou za žádných okolností přijaty,“ uvedl Janukovič.

Cena plynu připravila Ukrajinu o peníze z MMF

MMF začátkem roku 2011 zmrazil úvěrový program pro Ukrajinu v hodnotě 15 miliard dolarů, protože Kyjev odmítl uskutečnit některé reformy, včetně zvýšení cen plynu pro domácnosti.

Nulový růst ekonomiky a nezvládnutí schodku běžného účtu k HDP předpověděla v říjnu Ukrajině Světová banka. Země se ocitá v kleštích snahy o přistoupení k EU a tvrdé odvety Ruska, kterou v minulém měsíci pocítila i tento půlrok EU předsedající Litva.