Ukrajina má mít novou vládu do úterka

Kyjev

Kyjev Zdroj: CTK/AP

Ukrajinský parlament se má do úterý dohodnout na složení budoucí koalice a jmenování vlády. Spekulovalo se, že by se do jejího čela postavila opoziční vůdkyně Julija Tymošenková. Ta to ale později odmítla. Strana regionů se veřejně distancovalo od svého čestného předsedy Viktora Janukovyče. Poslanci také zrušili kontroverzní jazykový zákon.

Ukrajinský parlament zvažuje tři kandidatury na post premiéra přechodné vlády, řekl poslanec strany Vlast Mykola Tomenko. Do čela prozatímního kabinetu se měla postavit buď expremiérka Julija Tymošenková, která v sobotu vyšla z vězení, šéf parlamentní frakce její strany Vlast Arsenij Jaceňuk či poslanec a vlivný ukrajinský podnikatel Petro Porošenko.

Poslanci dočasně pověřili výkonem prezidentské funkce šéfa parlamentu Oleksandra Turčynova. Pověření zdůvodnili absencí hlavy státu, která se zdržuje na neznámém místě. Viktor Janukovyč se v sobotu pokusil z Ukrajiny uprchnout do Ruska. Správa letiště v Doněcku na východě země ale útěk zmařila, a Janukovyč pak odjel neznámo kam.

Mezi uprchlíky patří také ministr zahraničí Leonid Kožara, který odvezl s sebou údajně i veškerou finanční dokumentaci svého rezortu. Poslanci jej zbavili funkce. Kdo bude vedením ukrajinské diplomacie pověřen, není zatím jasné.

Zrušení jazykového zákona může vyvolat protesty

Ukrajinský parlament také velkou většinou hlasů zrušil platnost jazykového zákona z roku 2012, který povoloval užívání druhého jazyka v regionech, kde žije víc než desetiprocentní národnostní menšina. Krok může vyvolat protesty v ruskojazyčných regionech na jihu a východě Ukrajiny, ale i v západoukrajinských oblastech se silnou maďarskou menšinou.

Strana Regionů se distancovala od Janukovyče
Vedení ukrajinské Strany regionů, ještě nedávno nejmocnější politické síly země, se veřejně distancovalo od svého čestného předsedy Viktora Janukovyče. Obvinilo sesazeného prezidenta a jeho bezprostřední okolí z odpovědnosti za desítky lidských obětí, které si v uplynulém týdnu vyžádaly střety mezi demonstranty a policií v Kyjevě. V parlamentu opouští poslaneckou frakci Strany regionů desítky zastupitelů. O novém lídrovi se údajně radí ukrajinští oligarchové.
Ukrajinská média na šéfa partaje tipují známého finančníka a bývalého vicepremiéra Serhije Tihipka, který v prezidentských volbách v roce 2010 skončil na třetím místě. Tihipko vstoupil do strany teprve předloni, teď je její místopředsedou. Politik má blízko k ukrajinskému miliardář Dmytru Firtašovi, majiteli energetických podniků na Ukrajině a v řadě evropských zemí. Média ani nevylučují, že Strana regionů zanikne a na jejích troskách se zrodí nový politický subjekt.

Hlasování o budoucí vládě bude záviset na poměru sil v parlamentu, který se rychle mění. Dnes je ve sněmovně přítomno 315 ze 450 zvolených poslanců, z nichž se k Janukovyčově Straně regionů hlásí zhruba jen 130.

Opozice, kterou v posledních dvou dnech posílilo několik desítek přeběhlíků z bývalého prezidentského tábora, tak má najednou ve sněmovně většinu. Otázkou nicméně zůstává, jak bude hlasovat poměrně početný sbor nezařazených poslanců.