Ukrajina má nového šéfa diplomacie, předchozí urazil Putina

Novým šéfem ukrajinské diplomacie bude Pavlo Klimkin. Jeho nominaci v Kyjevě schválil parlament. Klimkin ve funkci nahradí odcházejícího ministra zahraničí Andrije Deščycju, který o víkendu vulgarismem urazil ruského prezidenta Vladimira Putina. Dosavadního ukrajinského velvyslance v Německu Klimkina do čela ministerstva zahraničí navrhl prezident Petro Porošenko.

Ukrajinská Nejvyšší rada Klimkina podle agentury Reuters schválila velkou většinou. Sedmačtyřicetiletý Klimkin je zkušený evropský diplomat, který hrál velkou roli v jednáních o asociační dohodě s Evropskou unií, připomněla agentura Reuters.

Klimkin vystřídá stávajícího šéfa ukrajinské diplomacie Andrije Deščycju. Jedním z posledních jednání Deščycji ve funkci byla ve středu schůzka s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, který dnes pokračuje v dvoudenní návštěvě Ukrajiny.

Urážky se v diplomacii "nenosí"

Výměna v čele ukrajinské diplomacie následuje poté, co Deščycja přitáhl pozornost médií nejen na Ukrajině vulgární urážkou ruského prezidenta Putina, kterou pronesl v sobotu, když se pokoušel uklidnit rozvášněné demonstranty před ruským velvyslanectví v Kyjevě. Protest následoval po sestřelení ukrajinského vojenského letadla se 49 lidmi na palubě proruskými separatisty.

, který ruština užívá jako vulgární termín pro nepříjemného člověka nebo jako označení nadměrného mužského údu. Podle ruských novinářů tím byly Deščycjovy dny na postu šéfa diplomacie sečteny.

Parlament dnes odsouhlasil i změnu ve funkci generálního prokurátora, kterým se stane nynější vicepremiér Vitalij Jarema. Prezident Porošenko ve svém projevu v zákonodárném sboru prohlásil, že Jarema bude klíčovou osobností v boji proti korupci v zemi. Novou guvernérkou centrální banky bude po dnešním schválení parlamentem investiční bankéřka Valerija Hontarevová, která podle agentury Reuters pracovala 18 let pro přední ukrajinské a mezinárodní finanční instituce.

Miliardář Porošenko podle očekávání zahájil personální změny ve vládě a v dalších významných institucích poté, co 25. května zvítězil v předčasných prezidentských volbách. Funkce se ujal 7. června.