Ukrajina se hodlá případné ruské "mírové" misi vojensky bránit

Obrněná vozidla ukrajinské armády nedaleko Slovjansku

Obrněná vozidla ukrajinské armády nedaleko Slovjansku Zdroj: ctk/ap

Ukrajina bude vojensky reagovat, pokud do země pod záminkou mírové operace vpadnou ruské jednotky. Dnes to prohlásil ukrajinský ministr obrany Mychajlo Koval. Ten již dříve prohlásil, že ukrajinské síly jsou připraveny jakoukoli agresi odrazit. Koval dnes očividně reagoval na nedávné prohlášení stálého ruského představitele při OSN Vitalije Čurkina, podle kterého "Rusko má mezinárodněprávní základ pro vyslání svých mírotvorců na Ukrajinu v případě nutnosti".

„OSN žádný takový mandát Rusům neudělilo,“ řekl Koval agentuře Interfax Ukrajina. „Všichni už mají plné zuby ruských her na udržování míru.“

„Pokud přijdou, dostanou to, co si zaslouží - provedeme bojové operace,“ dodal Koval. V noci na pátek se údajně ruští vojáci s technikou pokusili v kamufláži mírových sil OSN dostat na Ukrajinu.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, který dnes předčasně kvůli domácí situaci ukončil návštěvu Itálie a Vatikánu, prohlásil, že v noci na dnešek ruské vojenské letadlo sedmkrát narušilo ukrajinský vojenský prostor. Již v pátek o opakovaném narušování ukrajinského vzdušného prostoru ruskými letadly informovalo americké ministerstvo obrany. Moskva ale dnes podle AFP odmítla, že by její stroje bez povolení překračovaly hranice s Ukrajinou.

Mezitím o situaci na Ukrajině telefonicky jednali ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho německý kolega Frank-Walter Steinmeier. Tématem hovoru, o který podle Moskvy požádal Berlín, byly možné kroky k uvolnění napětí, uvedl Kreml.