Ukrajina stahuje techniku z Donbasu, chystá se nárazníkové pásmo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Ukrajinská armáda zahájila přípravu ke stažení těžké bojové techniky na vzdálenost 15 kilometrů od osídlených míst, oznámil mluvčí Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko. Vytvoření takzvané nárazníkové zóny předpokládá ujednání, na němž se armáda se zástupci povstalců dohodla minulý týden v běloruském Minsku.

„Armáda a jiné silové složky zahájily přípravu k realizaci minských dohod,“ řekl Lysenko. „Pokračuje zejména příprava ke stažení těžkých zbraní do patnáctikilometrové vzdálenosti od obydlených míst,“ dodal. Část této výzbroje už prostory dřívější dislokace opustila.

„Připravují se místa pro její nové rozmístění, v poli zůstat nemůže. Musí být připravena k nasazení v kterémkoli okamžiku. Vojáci zůstávají na místě,“ popsal operaci armádní mluvčí a řekl, že podle jeho informací se k obdobému kroku připravují i vzbouřenci.

Podle ukrajinských médií se stahování týká těžkého dělostřelectva a obrněné techniky s palebnými prostředky ráže vyšší než 100 milimetrů. Podle Lysenka stahování umožnil fakt, že útoky povstaleckého dělostřelectva ustaly a palba proti pozicím ukrajinské armády není vedena ani z ruského území.

Strany chystají nárazníkové pásmo

Na vytvoření nárazníkového pásma širokého 30 kilometrů se v pátek v Minsku dohodli zástupci Kyjeva a povstalců díky zprostředkování Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ukrajinu zastupoval exprezident Leonid Kučma, Moskvu ruský velvyslanec v Kyjevě. Na vytvoření pásma se mají stejnou měrou podílet jak ukrajinské jednotky, tak i povstalci. Každá z bojujících stran má stáhnout své těžké zbraně do vzdálenosti 15 kilometrů.

Nárazníkové pásmo má být pro snadnější kontrolu rozděleno do pěti sektorů, kde mají na plnění dohodnutých kroků dohlížet kontroloři OBSE, napsala dnes ukrajinská agentura Unian. Centry těchto sektorů mají být města Doněck, Kramatorsk a Mariupol v Doněcké oblasti a Luhansk a Antracyt v Luhanské oblasti. V Doněcku a Luhansku má být rozmístěno kolem sta pozorovatelů, v ostatních třech městech po padesáti.