Ukrajina vydala na Janukovyče zatykač. Začíná příprava voleb

V Kyjevě je již klid, místa střetů zdobí květiny

V Kyjevě je již klid, místa střetů zdobí květiny Zdroj: CTK/AP

Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji obazená povstalci
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji obazená povstalci
Povstalec v Janukovyčově rezidenci v Mežyhirji
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji, ZOO (Profimedia.cz)
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji
10
Fotogalerie
Ukrajinská policie vydala na svrženého prezidenta Janukovyče zatykač kvůli hromadným vraždám civilistů. Pátrá i po dalších představitelích bývalého režimu. Oznámil to nový ministr vnitra. Evropská unie chce s příští ukrajinskou vládou znovu jednat o asociační dohodě.

„Dnes ráno začalo vyšetřování hromadných vražd. Po Janukovyčovi a řadě dalších činitelů bylo vyhlášeno pátrání,“ uvedl na Facebooku Arsen Avakov, který nyní stojí v čele ukrajinského ministerstva vnitra.

V noci se na internetu objevila zpráva, že sesazený prezident Viktor Janukovyč byl zadržen na Krymu, nový šéf ukrajinská kontrarozvědky SBU Valentyn Nalyvajčenko to však podle agentury Interfax popřel. „Nic o tom nevím,“ řekl šéf SBU, který pochází z řad strany UDAR opozičního předáka Vitalije Klička.

Ukrajinský portál Liga.net v noci uvedl, že Janukovyč byl spatřen v Sevastopolu v doprovodu ruských námořníků. V krymském Sevastopolu sídlí ruská černomořská flotila. Podle agentury AP ukrajinské ministerstvo vnitra nepotvrdilo ani tuto informaci.

Prohlédněte si sídlo prezidenta Janukovyče

Ukrajinská média si vedle Janukovyčova osudu všímají i bývalé premiérky Julije Tymošenkové, kterou o víkendu na zásah ukrajinského parlamentu propustili z vězení. Vůdkyně někdejší „oranžové revoluce“, která již prohlásila, že se bude ucházet o prezidentské křeslo, oznámila, že si chce na několik dní od politiky oddechnout. Podle Unianu v utajení odletěla z metropole do východoukrajinského Dněpropetrovsku, kde žije její nemocná matka.

Jak ozbrojenci kontrolovali ulice Kyjeva

Ústřední volební komise v pondělí na svém zasedání oznámí začátek volební kampaně před prezidentskýcmi volbami a navrhne harmonogram voleb, oznámil podle serveru Ukrajinskaka pravda předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčinov. Podle něho by se tak už v úterý mohli začít navrhovat první kandidáti na post hlavy státu. Problémem ale mohou být peníze.

Sledovali jsme online

14:05Životy Rusů na Ukrajině jsou ohroženy, varuje premiér Medveděv

Ruský premiér Dmitrij Medveděv pochybuje o legitimitě nových ukrajinských představitelů a jejich uznávání v některých státech. Na Ukrajině jsou podle něj ohroženy ruské zájmy a životy Rusů.

Místo, kde byl naposledy viděn prezident Viktor Janukovyč

13:53Moskva odmítá americké varování kvůli Ukrajině

Poradkyně prezidenta Obamy Susan Riceová by před vojenskými intervencemi kvůli ukrajiské krizi spíše než Rusko měla varovat Spojené státy. Prohlásil to nejmenovaný představitel ruského ministerstva zahraničí, který se tak podle agentury Interfax ohradil proti víkendovému prohlášení Riceové, že případný ruský vojenský zásah na Ukrajině by byl „hrubou chybu“.

13:40Evropská unie chce znovu jednat o asociační dohodě. S novou ukrajinskou vládou

S ukrajinskou vládou, která vzejde z nových voleb hodlá Evropská unie jednat o případném podpisu asociační dohody. Uvedl to mluvčí Evropské komise Olivier Bailly, podle kterého to ale neznamená, že by nynější přechodná vláda nebyla legitimní. Roky chystanou asociační dohodu s EU a s ní spojenou smlouvu o volném obchodu loni v listopadu odmítl podepsat ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Místo toho se rozhodl soustředit se na zlepšení obchodních vztahů s Ruskou federací. Odstartoval tím ve své zemi politickou krizi, která v minulých dnech vyvrcholila převzetím moci v Kyjevě opozicí. EU celou dobu opakuje, že nabídka podpisu je stále na stole.

13:31Janukovyčův syn řídil obří obchody s uhlím

Společnost DRFTS a s ní spojené firmy ovládal syn prezidenta Janukovyče. Svou účast v dominantní firmě, která řídí státní uhelné zakázky vždy popíral. Nové informace zveřejnil server Ukrajinskaja pravda.

12:15Odstartují prezidentské volby

Volební komise oznámí start volební kampaně před prezidentskými volbami a navrhne jejich harmonogram. Podle serveru Ukrajinskaka pravda to oznámil předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčinov. Už v úterý by tak mohli být známi první kandidáti.

12:00Ukrajině hrozí rozkol. Krym žádá Moskvu o pomoc

Rusové z poloostrova Krym žádají Moskvu o ochranu před údajně hrozící genocidou. Východ Ukrajiny odmítá uznat novou vládu, která vzešla z revoluce v Kyjevě.

11:35Bezpečnostní opatření mají být omezena

Ivana Počucha, český vevyslanec na Ukrajině, požádá Prahu o zmírnění bezpečnostních opatření na velvyslanectví i o změnu doporučení určeného českým občanům cestujícím na Ukrajinu, jakkoli je třeba nadále dbát zvýšené ostražitosti. „Zdá se, že v Kyjevě po všech těch strašných událostech je normální režim. Barikády samozřejmě zůstávají, ale doprava, obchody a školy fungují,“ uvedl velvyslanec.

10:50V Kyjevě vládne klid, Majdan se ale nerozpouští

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě po bouřlivých dnech, které vyústily v pád režimu prezidenta Viktora Janukovyče, vládne klid. Ale organizátoři protestů na ústředním náměstí Nezávislosti, zvaném Majdan, nehodlají shromáždění rozpustit, aby se neopakovalo selhání „oranžové revoluce“ z roku 2004. Uvedl český poslanec Evropského parlamentu (EP) Libor Rouček, který je s delegací EP v Kyjevě.

9:25Ukrajina potřebuje miliardovou pomoce ze zahraničí

Ukrajina by v letošním a příštím roce mohla potřebovat zahraniční pomoc v celkové výši 35 miliard dolarů (skoro 700 miliard korun). Uvedl to úřadující ministr financí Ukrajiny Jurij Kolobov. Dodal, že již požádal zahraniční partnery, především Polsko a Spojené státy, o poskytnutí úvěru v nejbližším týdnu či dvou. Výši půjčky ale neupřesnil.

8:00Ukrajina je připravena jednat s Ruskem, prioritou je ale Evropa

Ukrajina se bude snažit zlepšit své vzájemné vztahy Ruskem. Prioritou pro Kyjev je však návrat k evropské integraci. Prohlásil to ve svém projevu k národu nový šéf parlamentu Oleksandr Turčynov, který převzal i prezidentské pravomoci.