Ukrajina zastavila jednání s Evropskou unií. Moskva slaví

Mykola Azarov, ukrajinský premiér

Mykola Azarov, ukrajinský premiér Zdroj: ctk

Konec přibližování k Evropě a rozšíření spolupráce s Ruskem. To znamená náhlé zastavení jednání ukrajinské vlády s Evropskou unií. V Kyjevě zvítězil strach z možné ruské odplaty.

Po měsících diplomatických manévrů a jen osm dní před plánovaným podpisem asociační smlouvy ukrajinská vláda zatroubila k ústupu a pozastavila přípravu integrace s Evropskou unií. Překvapivé rozhodnutí padlo na zasedání kyjevského kabinetu, jehož předseda Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Dramatický zvrat je podle médií projevem obav, že kremelský trest za zradu historického spojence by ukrajinskou ekonomiku položil na lopatky. Rozhořčená opozice mluví o velezradě, EU je rozhodnutím Kyjeva zklamaná.

„Brusel nevyplatil Ukrajinu z ruského objetí,“ napsal kyjevský list Ukrajinska pravda. Vicepremiér Jurij Bojko na tiskové konferenci po schůzi vlády konstatoval, že jednání o přidružení k EU bude pozastaveno, dokud nebude jasné, jakou kompenzaci obdrží Kyjev od unie za ztráty způsobené oslabením široké ekonomické spolupráce s Moskvou. Podle výpočtu kyjevských ekonomů by výpadek obchodní bilance s Ruskem mohl činit až 500 miliard dolarů (10 bilionů korun).

Putin vyhrožoval

„Kdyby Ukrajina úplně otevřela své dveře do Evropské unie, pak my nemůžeme naše dveře na Ukrajinu ponechat tak otevřené, jak jsou nyní,“ komentoval rozhodnutí šéf Kremlu Vladimir Putin. V ruském parlamentu vyvolal krok Kyjeva nadšený souhlas. Podle poslance Leonida Sluckého jde o vítězství zdravého rozumu, jímž Ukrajina posiluje vlastní svrchovanost, územní celistvost a nezávislost.

Rozvoji obchodních vztahů s Ruskem a ostatními postsovětskými státy teď hodlá ukrajinský kabinet věnovat zvýšenou pozornost. Vláda chce „obnovit aktivní dialog s Ruskem o oživení obchodních a ekonomických vztahů“. Zároveň vyzývá k vytvoření třístranné komise složené ze zástupců Ukrajiny, EU a Ruska, která by se zabývala řešením ukrajinských ekonomických problémů. Moskva už přislíbila účast, Brusel nereagoval.

Viktor Janukovič ve Vídni vysvětloval odklon Ukrajiny od Evropské unieViktor Janukovič ve Vídni vysvětloval odklon Ukrajiny od Evropské unie | CTK/APUkrajinský prezident Viktor Janukovyč se ve Vídni na podnikatelském fóru snažil mírnit šok z vládního rozhodnutíFoto: ČTK/AP

Rozhodnutí ukrajinské vlády již ve Vídni vysvětloval prezident Viktor janukovič. „Alternativa evropské integrace neexistuje, dochází možná jen k dočasným komplikacím,“ řekl Janukovič. „Občas zasáhne při stoupání na vrchol špatné počasí. Jdeme ale dál po této cestě a směr neměníme,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Doma ho po návratu čeká rozhořčená opozice, která hrozí soudem za vlastizradu. Opoziční poslanci chtějí Janukovyče i Azarova povolat do parlamentu, aby „nezákonné a neústavní usnesení“ vysvětlili. Opozice ovšem nemá v parlamentu zastoupení dostatečné k tomu, aby silnější vládní blok přehlasovala.

Potvrdilo to i hlasování o textu zákona, který by vězněné expremiérce Juliji Tymošenkové umožnil léčit si záda v Německu. Právě na její osvobození, které bylo hlavním požadavkem Bruselu, se v poslední době zúžil problém ukrajinského přidružení. Příslušné návrhy poslanci ukrajinského parlamentu už potřetí smetli se stolu. Přestože optimisté hovoří o možnosti dalších zákulisních jednání, po vládním rozhodnutí o pozastavení integrace může být osud Tymošenkové zpečetěn.