Ukrajinská opozice: Vláda chce proti demonstrantům nasadit armádu

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty Zdroj: CTK

Ukrajinská opozice varovala Evropu před velmi pravděpodobným zásahem ukrajinské armády proti demonstrantům v Kyjevě. Obavu vyslovil podle prohlášení strany Vlast uvězněné expremiérky Julije Tymošenkové jeden z opozičních předáků Arsenij Jaceňuk na setkání v Mnichově.

Jaceňuk v Mnichově na setkání šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou a dalšími evropskými činiteli informoval o velmi pravděpodobném plánu vládní moci použít síly včetně účasti armády.

Ukrajinská kontrarozvědka SBU již vyšetřuje údajný pokus o uchopení moci opozicí, která nepokoje prý naplánovala. Tajnou službu k tomu dovedly zjištěné údaje ze zabavených počítačů v úřadovnách opoziční strany Vlast uvězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Oznámila to agentura Interfax.

Z prozkoumaných materiálů údajně vyplynulo, že protestní akce, které se konají na Ukrajině od konce listopadu byly „naplánovány“ stejně jako „použití síly proti demonstrantům“, aby byla podkopána autorita prezidenta Viktora Janukovyče.

Pokus o státní převrat

„Bylo zahájeno vyšetřování pokusu o převzetí moci,“ oznámil podle Interfaxu vedoucí oddělení vyšetřování SBU Maxim Lenko. Podle něj tento krok následuje po prozkoumání počítačů zabavených při razii loni v prosinci v centrále strany v Kyjevě. Takové činy jsou trestány v zemi až deseti lety vězení.

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě lidé protestují proti režimu Viktora Janukovyče od listopadového rozhodnutí prezidenta nepodepsat dohodnutou přístupovou smlouvu s Evropskou unií a zaměřit se na spolupráci s Moskvou.

Postupně se nepokoje přenesly i do dalších ukrajinských měst, včetně těch na tradičně proruském východě země. Během demonstrací zemřeli nejméně čtyři lidé a mnoho jich utrpělo zranění.

Vitalij Kličko je blízko knokautu Janukovyče