Ukrajinské síly odrazily v Mariupolu útok 300 radikálů, tři zemřeli

Proruský ozbrojenec ve Slavjansku na východě Ukrajiny

Proruský ozbrojenec ve Slavjansku na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Konflikt, který se rozhořel ve středu večer v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny, si vyžádal životy tří proruských separatistů. Kolem tří stovek útočníku tam střelbou a zápalnými lahvemi napadlo jednotku sil ministerstva vnitra. Její příslušníci palbu opětovali a dav rozehnali. Spojené státy mezitím pohrozily Rusku kvůli podpoře separatistů na Ukrajině dalšími sankcemi.

O incidentu informoval ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov na Facebooku. Podle něj po útoku na jednotku následovala „operace s cílem lokalizovat bandy útočníků“. Výsledkem byli tři mrtví, 13 zraněných a 63 zadržených osob.

Avakov podle agentury Ukrinform uvedl, že útočníci házeli zápalné lahve a také začali střílet. Až poté příslušníci sil ministerstva vnitra zahájili odvetnou palbu. Po krátkém boji policisté a národní garda dav rozehnali, útočníky lokalizovali a odzbrojili.

Kromě zbraní byly podle ministra u zadržených zabaveny i komunikační prostředky a telefony ruských operátorů. Policie nyní zjišťuje totožnost zadržených.

Avakov rovněž informoval, že kvůli intenzitě útoku vojenskou jednotku v Mariupolu posílila speciální jednotka Omega a byly tam rovněž přemístěny vrtulníky.

Obama hrozí dalšími sankcemi

Americký prezident Barack Obama pohrozil Rusku dalšími sankcemi v případě, že Moskva bude pokračovat v podpoře separatistů na východě Ukrajiny.

„Pokaždé, kdy Rusko podnikne kroky směřující k destabilizaci Ukrajiny a porušení její svrchovanosti, bude to mít následky,“ řekl v rozhovoru pro televizi CBS. „Putinova rozhodnutí jsou špatná nejen pro Ukrajinu. Dlouhodobě uškodí i Rusku,“ dodal.