Ukrajinské volby: vítězný Porošenkův blok získal necelou čtvrtinu hlasů

Prezident Petro Porošenko

Prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK

Parlamentní volby na Ukrajině
Parlamentní volby na Ukrajině
Parlamentní volby na Ukrajině
Parlamentní volby na Ukrajině
Parlamentní volby na Ukrajině
9
Fotogalerie
Detailní informaci o úředních výsledcích nedělních parlamentních voleb by během pondělí měla ohlásit ukrajinská ústřední volební komise. Předpokládaní vítězové ale považují výsledky hlasování za natolik zřejmé, že už tentýž den chtějí zahájit jednání o příští koaliční vládě. Její osou bude vítězný Blok Petra Porošenka, který získal necelou čtvrtinu hlasů.

Prezident Porošenko nejspíš k jednání o koalici vyzve Lidovou frontu, proevropskou politickou formaci, která ve volbách podle odhadů skončila druhá a je považována za Porošenkova spojence. Její vedení už předem dalo vědět, že na postu premiéra by chtělo vidět dosavadního předsedu ukrajinské vlády a vůdce Lidové fronty Arsenije Jaceňuka.

Která další strana se do jednání o koalici zapojí, není jasné. Spekuluje se o třetím hnutí Svépomoc, v jehož čele stojí lvovský starosta Andrij Sadovyj. Porošenko oznámil, že v koalici „může být místo pro každého“ vyjma poslanců Opozičního bloku. Proruská strana dědiců bývalé vládní Strany regionů zaznamenala překvapivě vysoké volební zisky zejména na východě země.

Během dne mají své dobrozdání o průběhu ukrajinských voleb ohlásit týmy pozorovatelů, jichž na Ukrajinu dorazilo kolem dvou tisíc. Očekávají se četné zahraniční ohlasy.

Vizitky stran, jež se zřejmě dostanou do ukrajinského parlamentu
Blok Petra Porošenka - Do letošního srpna se formace jmenovala Solidarita. Tu kdysi založil současný ukrajinský prezident Petro Porošenko. Jelikož hlava státu nemůže být členem politické strany, Porošenko je jejím „čestným vůdcem“ a oficiálním vůdcem strany je Porošenkův poradce a bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko. Program strany se shoduje s tím, co ve funkci prezidenta prosazuje Porošenko, tedy jednotu ukrajinského státu, decentralizaci moci a plné členství v EU.
Lidová fronta - Proevropská strana, kterou zformoval letos v březnu premiér Arsenij Jaceňuk (40). Ten do čela vlády nastoupil po pádu proruské vlády prezidenta Viktora Janukovyče. Členy strany je řada bývalých spolustraníků expremiérky Julije Tymošenkové z její strany Vlast (Baťkivščyna); kromě Jaceňuka také například šéf parlamentu Oleksandr Turčynov, který po útěku Janukovyče ze země převzal jeho úřad.
Svépomoc - Křesťansky zaměřená a proevropská strana, kterou založil v prosinci 2012 starosta Lvovu Andrij Sadovyj. Na její kandidátce v těchto volbách je i velitel jednoho z vládních dobrovolnických praporů Donbas Semen Semenčenko.
Radikální strana - Populistická a současně proevropská strana, založená v srpnu 2010. V jejím čele stojí poslanec, novinář a vystudovaný pedagog Oleh Ljaško (42), jehož jméno je již roky synonymem skandálů. Celý oficiální název strany zní Radikální strana Oleha Ljaška. V dosud posledních parlamentních volbách v roce 2012 strana získala jeden mandát, do parlamentu usedl právě Ljaško, který v letošních prezidentských volbách skončil na třetím místě se ziskem 8,32 procenta hlasů.
Opoziční blok - Sdružuje stoupence bývalého režimu, zejména z bývalé vládní proruské Strany regionů. Strana byla založena v roce 2010; předchozích voleb v roce 2012 se neúčastnila. V jejím čele stojí Jurij Bojko, jenž byl od prosince 2012 do letošního únoora vicepremiérem Ukrajiny a předtím ministrem energetiky.
Svoboda (Všeukrajinské sdružení Svoboda) - Nacionalistická strana, podle oponentů až krajně pravicové. Vystupuje proti vlivu Ruska na Ukrajině a ostře se vymezuje vůči komunistické minulosti své země. Vznikla v roce 1991; zaregistrována byla v roce 1995 jako Sociálně-národní strana Ukrajiny; současný název má od února 2004, kdy se šéfem strany stal Oleh Ťahnybok. V předchozích parlamentních volbách v roce 2012 získala přes deset procent hlasů a stala se čtvrtou nejsilnější stranou v parlamentu. Byla jednou z hlavních sil protivládních demonstrací na přelomu loňského a letošního roku; v současné vládě má tři ministry.
Vlast - Stranu Vlast (Baťkivščyna) založila expremiérka Julija Tymošenková v roce 1999. Ve volbách většinou kandidovala v rámci Bloku Julije Tymošenkové (BJuT). Strana je proevropsky a umírněně nacionalisticky zaměřená. V uplynulých třech volbách se BJut vždy umístil na druhém místě a zakladatelka a předsedkyně strany Tymošenková, hlavní tvář takzvané oranžové revoluce, byla v roce 2005 a v letech 2007 až 2010 premiérkou. Začátkem roku 2010 svedla boj o prezidentské křeslo s letos sesazeným proruským prezidentem Viktorem Janukovyčem a těsně prohrála. Také v letošních prezidentských volbách skončila na druhém místě. V říjnu 2011 byla odsouzena k sedmi letům vězení a vysoké pokutě za předražený dovoz ruského plynu v roce 2009. Letos v únoru byla během revolučních změn propuštěna.