Ukrajinský prezident nabízí povstalcům jednání. Ti žádají výměnu zajatců

Východ Ukrajiny se chystá na referendum

Východ Ukrajiny se chystá na referendum Zdroj: ctk/ap

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov krátce před zahájením referenda na východě země znovu pozval východoukrajinské separatisty k jednacímu stolu. Federalizace východních regionů podle něj znamená "sebedestrukci". Separatisté v Doněcku chtějí referendum uznat bez ohledu na to, kolik voličů se ho zúčastní.

„Pro tyto oblasti je to krok do propasti. Je to euforie, která může vést k velmi složitým důsledkům, a mnoho lidí tyto důsledky pociťuje už nyní,“ uvedl Turčynov. Podle něj ti, kdo jsou pro samostatnost, si neuvědomují, že to přinese úplný rozvrat ekonomiky, sociálních programů a vůbec života většiny obyvatelstva. Poukázal přitom například na skutečnost, že ve Slavjansku a Kramatorsku, kde působí militantní separatisté, nyní nefunguje jediný podnik.

Proruští radikálové žádají federalizaci země, v opačném případě hrozí odtržením od Ukrajiny. Kyjev na druhé straně trvá na centrálním uspořádání země s tím, že posílí pravomoci regionů. Hlasující se mají v nedělním referendu vyjádřit k tomu, zda chtějí pro své oblasti samostatnost. Není však zcela jasné, zda výsledek povede k úplné samostatnosti nebo k samostatnosti v rámci ukrajinské federace či k připojení k Rusku.

Turčynov zopakoval, že vláda je připravena usednout za jednací stůl s představiteli regionů, především Donbasu, kam patří Doněcká a Luhanská oblast. Vyloučil ale jednání s „teroristy“, jak označuje představitele radikálních separatistů vyvolávajících násilné střety.

Povstalci: Budeme jednat jen po výměně zajatců

Jeden z vůdců proruských radikálů ve Slavjansku v Doněcké oblasti Vjačeslav Ponomarjov o něco později podle ruské agentury RIA Novosti podmínil jakékoli jednání s Kyjevem ukončením operace ozbrojených sil na východě Ukrajiny a jejich stažením. Před zahájením rozhovorů také požaduje výměnu zajatců.

„Jenom po splnění těchto podmínek jsme ochotni zahájit rozhovory. Jestli tu junta bude nadále držet své jednotky, pak budeme pokračovat v boji,“ prohlásil. Pokud jde o výměnu zajatců, nechtěl přesně sdělit, kolik jich separatisté drží, ale jsou jich prý desítky. „Jsou mezi nimi lidé, kteří se maskují jako novináři, i diverzanti s výbušninami a zbraněmi,“ dodal. Ke zprostředkování rozhovorů se na východ Ukrajiny vydává člen rady ruského prezidenta pro lidská práva Maxim Ševčenko.

Dorazí jen hrstka pozorovatelů

V obou oblastech se hlasovací střediska otevřou v 08:00 (07:00 SELČ). V doněckém regionu jich přitom má být 1527. Zatímco v Doněcké oblasti hlasování skončí ve 22:00, v Luhanské je konec stanoven na 20:00. Výjimkou jsou hornická města, kde se pracuje do pozdních hodin, a střediska budou proto otevřena o tři hodiny déle.

Šéf „centrální volební komise“ Doněcka Roman Ljagin podle RIA Novosti na dnešní tiskové konferenci mimo jiné sdělil, že referendum se obejde bez nezávislých pozorovatelů, protože se žádný nepřihlásil. Nicméně veřejnou kontrolu podle něj mohou obstarat novináři, kterých se prý doposud akreditovalo přes 470. Kolik je z nich zahraničních zpravodajů a z jakých zemí, ale neupřesnil.

„Referendum se bude považovat za platné při jakékoli účasti,“ zdůraznil rovněž Ljagin. Poznamenal také, že ve Slavjansku budou střediska z bezpečnostních důvodů uzavřena už v 18:00.

Jeden z vůdců vzbouřenců Vasilij Nikitin řekl, že v Luhansku se na referendum přihlásilo 36 pozorovatelů. Avšak vzápětí dodal, že zatím přijel jen jeden Kanaďan. Pozorovatelé z Ruska a Kazachstánu prý nebyli na ukrajinské území vpuštěni. Vláda v Kyjevě i Západ považují referenda za nelegální.

Ole Hansen: V ukrajinském konfliktu ropné zbraně nikdo nevytasí