USA přiznaly civilní oběti při útocích na IS v Iráku a Sýrii

Irák

Irák Zdroj: ctk/AP

Při útocích na cíle takzvaného Islámského státu (IS) zemřelo mezi dubnem a červencem loňského roku osm civilistů, tři další pak byli zraněni. Uvedla to dnes americká armáda. Od roku 2014, kdy začala mezinárodní koalice pod vedením Spojených států útočit proti IS, je to teprve potřetí, co americká armáda vydala zprávu o civilních obětech.

V minulosti USA přiznaly šest civilních obětí v koaličních útocích. Poslední bilance se týká období mezi 12. dubnem a 4. červencem. Osm civilistů zemřelo při pěti náletech, z nichž poslední je ze 4. července a mířen byl na sídlo IS, které je v severosyrské Rakce. Washington uvedl, že letadla mířila na hledané radikály a že po vypálení bomb vjel do zaměřeného místa automobil a motocykl s civilisty.

„Pokračujeme v prověřování zpráv o údajných civilních obětech a v budoucnu poskytneme další informace,“ uvádí se v prohlášení velitelství ozbrojených sil pro Blízký východ a severní Afriku. Prohlášení podle agentury Reuters obsahuje soupis míst, kde podle prověřování zřejmě civilisté přišli o život nebo byli zraněni.

„Ve všech těchto případech se zjistilo, že i když byly nálety vedeny v souladu se zákonem týkajícím se ozbrojeného konfliktu a s náležitou opatrností, bohužel zemřeli také civilisté,“ stojí v prohlášení.

Podle armádních statistik vojsko provedlo od roku 2014 do letošního 13. ledna přes 9600 náletů na radikály, z toho více než 6300 v Iráku a zbylé v Sýrii.