USA zjednodušují obchod s marihuanou. Prodejci už mohou mít účty v bance

Oslavy legalizace marihuany v Denveru

Oslavy legalizace marihuany v Denveru Zdroj: ctk

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy dnes vydala pokyny, které usnadní bankovní operace legálním obchodníkům s marihuanou. Obchodování s marihuanou pro lékařské účely je v některých amerických státech legální, k osobním použití se prodává marihuana legálně jenom v Coloradu. Podle federálních amerických zákonů je marihuana stále ilegální.

Ministr spravedlnosti Eric Holder dnes rozeslal federálním prokurátorům pokyn, aby nestíhali banky operující s prodejci marihuany, pokud půjde o operace legální z hlediska daného státu a pokud tito prodejci nebudou drogu nabízet nezletilým nebo s ní obchodovat mimo vlastní stát.

Pokyn má prodejcům usnadnit a zpřístupnit bankovní služby jako vedení běžného a spořicího účtu obchodům s marihuanou, které většinou obchodují v hotovosti.

Holder v lednu řekl, že administrativa chce provést takové úpravy, aby obchodníci nebyli závislí pouze na hotovosti. „Jde tu také o bezpečnostní záležitost. Z hlediska práva mne znepokojuje, že je na nějakém místě velké množství hotovosti bez možnosti ji náležitě uložit,“ řekl Holder na konci ledna.

Obama i Holder dali najevo, že nehodlají být v případě konopí příliš přísní, ale dnešní zpráva podle Reuters svědčí o tom, že se zdráhají zajít příliš daleko. V amerických právních kruzích totiž existuje značná nechuť vůči legalizaci marihuany. Šéfka Agentury pro potírání narkotik Michele Leonhartová byla před několika týdny na soukromém setkání se soudci značně kritická k Obamově shovívavosti vůči legalizaci marihuany.

Colorado hodlá na jaře následovat stát Washington, kde se mají také otevřít obchody nabízejících marihuanu. Občané obou těchto států se pro legalizaci marihuany vyslovili v referendu. Vláda už rozhodla o tom, že uživatele v Coloradu a Washingtonu stíhat nebude.