USA zvýší kvóty, přijmou o třicet tisíc uprchlíků více

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Spojené státy budou v příštích dvou letech zvyšovat počet uprchlíků, které přijmou na svém území. Řekl to americký ministr zahraničí John Kerry během návštěvy Berlína, kde jednal o současné uprchlické krizi v Evropě. Místo letošních 70 tisíc běženců přijme podle něho Washington v roce 2017 až na 100 tisíc lidí.

„Tento krok je v souladu s nejlepší tradicí Ameriky jako země druhých šancí a nové naděje,“ řekl podle listu The New York Times Kerry po jednání s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Současný počet uprchlíků, které na svém území USA přijmou, se v příštím roce zvýší na 85 tisíc a za dva roky na zmíněných 100 tisíc.

Kerry uvedl, že se Spojené státy hlásí ke svému dílu odpovědnosti za starost o lidi, kteří jsou v nouzi a prchají ze zemí, v nichž nemohou žít. „Ta potřeba je ohromná, ale my jsme rozhodnuti na tuto výzvu odpovědět,“ řekl šéf americké diplomacie. Vláda bude podle něho hledat cesty, jak v součinnosti s Kongresem oznámené počty dále zvýšit.

Mezi lidmi, kteří budou ze vstřícného kroku Washingtonu profitovat, budou například Syřané. Těch dosud od vypuknutí konfliktu v zemi přijali Američané na 1500. Jen v příštím roce by to mělo být deset tisíc.