V amerických volbách půjde o každý hlas

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Jako figurky v divoké šachové partii křižovali Barack Obama, Mitt Romney a jejich týmy ve zbývajících hodinách americké volební kampaně rozhodující bojiště voleb. Republikán Romney začal neděli mítinkem v Iowě a ve stejný den povzbudil i příznivce v Ohiu, Pensylvánii a Virginii. Do začátku voleb měl v plánu stihnout ještě Floridu, New Hampshire a znovu Ohio a Virginii.

Současný prezident mezitím voličům v New Hampshire oznámil, že se „nechystá zápas vzdát,“ pokračoval na Floridu, do Ohia a Colorada a v pondělí do Wisconsinu a Iowy.

Oba kandidáti se ve svých finálních projevech opírají o příznivě nakloněná čísla. Není problém je najít, předvolebních odhadů jsou k dispozici desítky a většina na celonárodní úrovni řadí rozdíl mezi Obamou a Romneym do rozmezí statistické chyby. Průzkum objednaný deníkem Wall Street Journal například předpovídá Obamovi 48 procent hlasů oproti 47 procentům pro Romneyho, což ve zkoumaném vzorku 1475 tázaných voličů představovalo pouhých sedm hlasů.

Na očekávaný těsný souboj se chystají právníci obou kandidátů, rozmístění ve všech strategických státech. Snaha nepřijít ani o jediný hlas pravděpodobně povede k řadě stížností a žalob, například za delší otevření volebních místností kvůli dopadům hurikánu Sandy či kvůli poruchám na hlasovacích přístrojích.

Hlasování začíná dnes odpoledne evropského času, první výsledky budou dostupné v noci na středu. Pro Mitta Romneyho bude klíčový zisk Floridy, kde mírně vede. Připadne-li „sluneční stát“ Obamovi, musel by Romney zabodovat ve všech ostatních nerozhodnutých státech, takzvaných swing states. Současnému prezidentovi by cestu k obhajobě úřadu výrazně zkomplikovala ztráta Ohia.

Čtěte také:

Domovské Chicago stojí za Obamou, nadšení z roku 2008 je ale pryč

Prezidentské volby v USA zahájil tradičně stát New Hampshire

Sázkové kanceláře mají jasno - Obama má vítězství v kapse

Existuje i velmi nepravděpodobná šance na prezidentskou remízu. Pokud by oba kandidáti nasbírali po 269 volitelských hlasech, vybíral by prezidenta Kongres, nehledě na absolutní počet hlasů od voličů. Sněmovna reprezentantů by pak jmenovala prezidenta a Senát viceprezidenta. V takovém případě by se do Oválné pracovny pravděpodobně dostal Mitt Romney, jelikož republikáni mají ve sněmovně převahu, kterou si zřejmě udrží.

Albrightová: Romney je demagog

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney je demagog, který mezi Američany šíří obavy ze ztráty mezinárodního postavení USA. V rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel to tvrdí bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. USA jsou podle ní dál „nenahraditelným státem“, který už ale nechce všechno dělat sám. „To ale jen ukazuje, jak zpátečnický je Romneyho pohled na zahraniční politiku,“ kritizovala Albrightová.

Referendum o Trumpovi: 5 důvodů, proč sledovat velké americké volby, které rozhodnou o další politice USA>>>