V Minsku začnou další hovory o Ukrajině. Povstalci odmítají zástupce EU

ukrajinští vojáci

ukrajinští vojáci Zdroj: ctk/AP

Další kolo mírových rozhovorů o konfliktu na východě Ukrajiny je podle prezidenta Petra Porošenka plánováno na příští úterý do běloruského hlavního města. "Předběžně jsme se dohodli na schůzce v Minsku 9. prosince," upřesnila ukrajinská hlava státu.

Naopak jeden z předáků proruských separatistů Denis Pušilin podle agentury TASS navrhl, aby se schůzka v Minsku konala až v pátek 12. prosince. Pušilin přitom kategoricky odmítá, aby se jednání zúčastnili zástupci USA a Evropské unie. Prý proto, že „Spojené státy jsou politickým sponzorem genocidy lidu Donbasu“, a tak by lid této východoukrajinské oblasti případné výsledky ujednání odvrhl.

Porušované příměří

Předchozí minská schůzka představitelů ukrajinské vlády, Ruska, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a proruských povstalců z východu Ukrajiny vyústila 5. září v dohodu o příměří. To však prakticky denně narušovaly incidenty a potyčky.

Porošenko nicméně již ve čtvrtek po poradě s vojenskými veliteli oznámil, že v úterý 9. prosince začne na Donbasu „den klidu“ a následující den začne stahování těžkých zbraní z frontové linie. Vzbouřenci předběžnou ústní dohodu o termínu zastavení palby potvrdili.

Přes 1250 padlých ukrajinských vojáků

Petro Porošenko zároveň zveřejnil počty obětí na východě země. Podle něj v bojích s proruskými separatisty už padlo 1252 vojáků vládních sil a skoro tři tisíce jich bylo zraněno. „Agrese donutila statisíce lidí stát se vysídlenci, statisíce lidí na okupovaných územích hladoví, ale nejsme s to jim pomoci, protože jsou na územích ovládaných teroristy,“ dodal Porošenko v projevu před vojáky na letišti Čuhujiv u Charkova.

Od dubna, kdy v regionu Donbas na východě Ukrajiny vypuklo proruské povstání, si konflikt podle odhadu OSN vyžádal přes 4350 mrtvých a více než 10 tisíc zraněných. Údaje zahrnují mrtvé a zraněné vojáky, povstalce i civilisty.

Nová technika

Porošenko předal ukrajinské armádě k jejímu dnešnímu svátku více než stovku kusů vojenské techniky, včetně tří desítek modernizovaných tanků T-64 a T-72 a desítky vrtulníků, jakož i obrněných transportérů, samohybných děl a nákladních vozů.

„Ať tyto zbraně, vojenská technika a láska k vlasti vždy přinesou vítězství a přiblíží okamžik osvobození naší země od nepřátel, okupantů,“ prohlásil Porošenko v narážce na ruskou účast v konfliktu, kterou Moskva oficiálně popírá, a březnovou anexi Krymu.

Ukrajinské úřady podle listu Ukrajinska pravda dnes oznámily, že zaznamenaly příjezd dalších dvou ruských kolon s téměř 120 kusy vojenské techniky pro separatisty, včetně tanků, raketometů, bojových vozidel pěchoty a samohybných houfnic.