Trump pohrozil zavedením cel na dovoz ropy. Aby ochránil domácí těžaře

Ceny ropy za poslední měsíc klesly o více než polovinu a propadly se až nejníže za 18 let.

Ceny ropy za poslední měsíc klesly o více než polovinu a propadly se až nejníže za 18 let. Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump řekl, že by zavedl cla na cizí ropu, pokud by to bylo nutné pro ochranu domácího ropného průmyslu.
V pátek americký prezident uvedl, že se nepřiklání k tomu, aby byla zavedena cla na ropu z Ruska či Saúdské Arábie.
3
Fotogalerie

Spojené státy mohou zavést cla na dovoz ropy ze zahraničí, pokud by to bylo nutné pro ochranu domácího ropného průmyslu. Prohlásil to americký prezident Donald Trump. 

„Kdybych měl uvalit clo na ropu přicházející zvnějšku (...) k ochraně tisíců a desítek tisíc zaměstnanců v energetice a našich velkých společností, udělám vše, co budu muset udělat,“ řekl Trump. Nízké ceny ropy podle něj „bolestivě dopadnou na mnoho pracovních míst“.

V pátek americký prezident uvedl, že se nepřiklání k tomu, aby byla zavedena cla na ropu z Ruska či Saúdské Arábie.

„Je to volný trh. Vyřešíme to,“ řekl novinářům poté, co se sešel s vedením velkých ropných společností jako Exxon Mobil a Chevron. „Nakonec se o to postará trh,“ dodal. Cla tehdy označil za nástroj, který lze použít.

Ceny ropy za poslední měsíc klesly o více než polovinu a propadly se až nejníže za 18 let. Propad poptávky kvůli nemoci covid-19 přichází ve stejnou chvíli, kdy se ropný trh musí vypořádat s nečekaným sporem mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, kvůli kterému je trh zaplaven ropou.