V Rusku platí nový zákon o oddlužení, čeká se vlna osobních bankrotů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Rusko se připravuje na vlnu žádostí o oddlužení. V zemi totiž začal platit zákon, který umožňuje vyhlásit bankrot také jednotlivcům. Podle viceguvernéra ruské centrální banky Vasilije Pozdyševa by právo na vyhlášení osobního bankrotu mohlo mít 400 tisíc až půl milionu lidí.

Platební neschopnost mohly v Rusku dosud ohlásit jen právnické osoby, jednotlivce mohli věřitelé kvůli dluhům pronásledovat prakticky neustále. Právě tento problém, totiž pronásledování věřiteli, by měl nový zákon podle Pozdyševa lidem pomoci řešit.

Podle zákona mohou nyní vyhlásit bankrot občané, jejichž celkový dluh činí více než 500 tisíc rublů (více než 185 tisíc korun) a kteří jsou v prodlení se splatností tři měsíce. Pokud je dluh nižší než 500 tisíc rublů, může dlužník také vyhlásit bankrot, ale jen pokud prokáže, že není schopen své závazky splácet, uvedla finanční televize CNBC.

Zákon se vztahuje na všechny půjčky, od spotřebitelských úvěrů, přes půjčky na auta a hypotéky po půjčky v zahraničních měnách. Lidé, kteří vyhlásí osobní bankrot, budou mít tříletý zákaz řídit firmu. Po dobu insolvenčního řízení jim také může být soudním nařízením zabráněno odjet ze země.

Zpoždění u desetiny půjček

Podle ruské centrální banky existovalo v srpnu nejméně tříměsíční prodlení se splátkami u osobních půjček za 1,09 bilionu rublů (404 miliard korun). Je to zhruba 10,5 procenta celkového objemu poskytnutých půjček.

Podle společnosti United Credit Bureau (UCB), divize ruské Sberbank, která sleduje úvěrovou historii, má od dnešního dne nárok na prohlášení konkurzu 580 tisíc Rusů. Je to zhruba 1,5 procenta z celkového počtu dlužníků. Nicméně tento počet by mohl ještě vzrůst, protože více než 90 dní nesplácí své závazky asi 6,5 milionu dlužníků, upozornila UCB.

Nějakou formu spotřebitelského úvěru má asi 40 milionů Rusů, tedy téměř třetina populace. Počet nově vydaných úvěrů ale klesá. Mohou za to na jedné straně banky, které nepůjčí kdekomu, ale i neochota spotřebitelů se zadlužovat. Podle posledních dostupných údajů celková hodnota nově poskytnutých úvěrů v srpnu klesla na 181 miliard rublů z červencových 199 miliard rublů.