Vanuatu vyhlásilo po ničivé bouři stav nouze

následky bouře Pam na Vanuatu

následky bouře Pam na Vanuatu Zdroj: ctk

Úřady na souostroví Vanuatu vyhlásily stav nouze v souvislosti s tropickou bouří Pam, která toto tichomořské území zdevastovala. Potvrzeno bylo zatím deset obětí, jejich počet ale podle předpokladů vzroste, až se záchranáři dostanou na odlehlé ostrovy. Na souostroví v neděli dorazila první letadla s humanitární pomocí a záchrannými týmy z Nového Zélandu a z Austrálie. Cyklon Pam těžce zasáhl také ostrovní Tuvalu, ležící severovýchodně od Vanuatu.

Podle tamního premiéra je zasažena polovina obyvatelstva, voda odnesla domy a zničila úrodu na polích.

„Vláda vyhlásila stav nouze na celém území,“ sdělil agentuře AFP z Vanuatu mluvčí úřadu pověřeného řešením katastrof Paulo Malatu. „V metropoli Port Vile je potvrzeno osm obětí a 30 zraněných,“ dodal. Nepotvrzené zprávy ale hovoří o dalších 44 mrtvých na severovýchodních ostrovech.

Humanitární organizace Oxfam uvedla, že v hlavním městě souostroví cyklon poškodil až 90 procent domů. Vichr, jehož rychlost podle agentury Reuters přesahovala 300 kilometrů za hodinu, ničil lodě a úrodu a přerušil dodávky elektřiny a telekomunikační spojení, které nebylo doposud obnoveno.

páteční záběry z Vanuatu

„Naše telekomunikační linky stále nefungují. Nemáme informace z jiných míst než z metropole Port Vily,“ řekl Malatu. „Postižení teď nejvíce potřebují přístřešky, potraviny a hygienické potřeby,“ dodal. Humanitární pracovníci se obzvláště obávají o situaci na jižním ostrově Tanna. Jeden z činitelů australského Červeného kříže agentuře Reuters řekl, že se tam jednomu letadlu podařilo přistát a jeho posádka potvrdila rozsáhlou zkázu.

„Prakticky všechny stavby, které nebyly z betonu, jsou smeteny s povrchu zemského,“ řekl tento zdroj. Na ostrově se zhruba 29 tisíc obyvatel ležícím zhruba 200 kilometrů jižně od Port Vily byly podle něj zatím potvrzeny dvě oběti bouře Pam.

Bouře nejvyšší, páté kategorie přinesla do hlavního města Vanuatu rovněž záplavy. Na pobřeží narážely vlny o výšce až osmi metrů. Podle svědků vypadá metropole jako po bombardování, bez domova jsou tisíce lidí. Jistou naději dodalo částečné znovuotevření letiště v Port Vile, kde bylo povoleno přistát prvním letadlům s humanitární pomocí. Novozélandský vojenský letoun Hercules přistál s osmi tunami základních potřeb a krizovým týmem. Dvě vojenská letadla s týmy zdravotníků, záchranářů a pátračů i s nákladem nejnutnějších potřeb vyslala Austrálie.

„Balíček pomoci má hodnotu pěti milionů australských dolarů (téměř 100 milionů korun),“ prohlásila australská ministryně zahraničí Julia Bishopová. Nový Zéland vyčlenil na pomoc Vanuatu 2,5 milionu novozélandských dolarů (asi 48 milionů korun) a Británie, která spolu s Francií vládla Vanuatu do získání nezávislosti v roce 1980, nabídla pomoc v hodnotě až dvou milionů liber (bezmála 77 milionů korun).

Z Vanuatu nyní bouře Pam pokračuje k severní části Nového Zélandu. Místní úřady varovaly veřejnost, aby se připravila na ničivý vichr, lijáky a vysoké vlny.