Velká porážka Merkelové. Novým šéfem poslanců CDU/CSU se stal Ralph Brinkhaus

Ralph Brinkhaus

Ralph Brinkhaus Zdroj: profimedia.cz

Velkou porážku na německé politické scéně utrpěla kancléřka Angela Merkelová (CDU). Překvapivě totiž nedokázala prosadit, aby jí podporovaný Volker Kauder znovu stanul v čele poslanecké frakce vládní konzervativní unie CDU/CSU. Šéfem poslanců nově bude jeho vyzyvatel Ralph Brinkhaus.

Na nespokojenost s devětašedesátiletým Kauderem a potažmo s Merkelovou, která byla jeho blízkou spojenkyní, ukazovalo už to, že se vůbec někdo odhodlal k protikandidatuře, což v CDU/CSU rozhodně není zvykem. Ani tak nikdo neočekával, že by padesátiletý Brinkhaus mohl uspět. Nejčastější odhady hovořily o tom, že by mohl získat maximálně třetinu hlasů. Nakonec ale Kaudera, který frakci vedl posledních 13 let, porazil v poměru 125 ku 112.

Pozorovatelé už dopředu hovořili o tom, že počet hlasů, které vyzyvatel Brinkhaus získá, ukáže i na to, jak silné postavení ještě Merkelová mezi poslanci má. Dnešní výsledek je z tohoto pohledu velkou porážkou pro čtyřiašedesátiletou političku, kterou už značně oslabil loňský špatný volební výsledek i letošní dvojice vládních krizí. Německá média už v souvislosti s hlasováním hovoří o senzaci nebo malé revoluci.

Porážku připustila i sama Merkelová. "Je to hodina demokracie a v té existují i porážky, na tom není co přikrašlovat," poznamenala krátce po volbě. Kauderovi, za nímž stál i předseda CSU Horst Seehofer, poděkovala za jeho dosavadní práci a Brinkhausovi nabídla spolupráci.

Dosavadního šéfa poslanců ocenil také jeho nástupce Brinkhaus, který už dopředu hovořil o tom, že by zákonodárci měli hrát vůči vládě aktivnější roli.

Merkelová klesající podporu pro svou politiku nemusela vždy cítit přímo, ale na volbě šéfa frakce se projevila už loni po volbách. Tehdy dostal Kauder, který neměl protikandidáta, 77 procent hlasů, i když například ještě v hlasování v roce 2013 jich získal 97,4 procenta.

Oslabení kancléřky v dnešní volbě vidí i opozice. Protestní Alternativa pro Německo (AfD) píše o soumraku Merkelové, Levice o povstání proti šéfce vlády a jejím masivním oslabení. Podle svobodných demokratů (FDP) si Merkelová nemůže být jista už ani podporou vlastních poslanců. Koaliční sociální demokraté hovoří o tvrdém úderu pro šéfku CDU nebo dokonce o povstání proti ní.