Prominentní podporovatel brexitu James Dyson stěhuje sídlo svého výrobce vysavačů do Singapuru

James Dyson

James Dyson Zdroj: profimedia.cz

Dyson
Jake Dyson, syn zakladatele společnosti Jamese Dysona
3
Fotogalerie

Britská společnost Dyson, výrobce bezsáčkových vysavačů, vysoušečů a další elektroniky, přestěhuje své sídlo z Británie do Singapuru. Oznámilo to vedení firmy, které tento krok zdůvodnilo rostoucím významem asijského trhu. Podle ní stěhování nijak nesouvisí s blížícím se termínem odchodu Británie z Evropské unie. Zakladatel firmy James Dyson je hlasitým zastáncem brexitu a už dříve byl kritizován kvůli tomu, že jeho názory jsou v příkrém rozporu s tím, jak reálně řídí své podnikání.

Společnost Dyson loni oznámila, že hodlá vyrábět také elektrická auta. Závod na jejich výrobu vznikne právě v Singapuru. I další výroba firmy se soustředí výhradně v asijských zemích.

„O základně v Asii jsme uvažovali už nějakou dobu. Asie představuje (pro Dyson) největší a nejrychleji rostoucí trh na světě. Asijští zákazníci jsou hladoví po pokročilých technologiích a je to i největší trh pro elektrické vozy, takže tento trend bude jen sílit,“ vysvětlil přesun sídla generální ředitel podniku Jim Rowan.

Firma loni zvýšila obrat o 28 procent na 4,4 miliardy liber (128,7 miliardy korun), hrubý provozní zisk EBITDA vzrostl o třetinu na 1,1 miliardy liber (32,2 miliardy korun).

Miliardář Dyson je dlouhodobě zastáncem brexitu a aktivně vystupoval i v kampani před referendem o vystoupení Británie z EU v roce 2016. Jeho názoroví odpůrci mu vyčítají pokrytectví. „Pokud dokonce ten, kdo tvrdí, že po brexitu nastane obnova britského průmyslu, není připraven svůj názor podpořit konkrétními kroky, pak to vyvolává vážné pochybnosti ohledně budoucnosti naší ekonomiky,“ uvedl loni, když firma ohlásila stavbu továrny v Singapuru, labouristický zákonodárce Ian Murray.