Vznikající slovenská koalice se dohodla na rozdělení křesel

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico Zdroj: ctk/AP

Čtyři strany vznikající vládní koalice na Slovensku se dohodly na rozdělení postů v nové vládě a ve vedení parlamentu. Většinu křesel v kabinetu obsadí sociální demokraté premiéra Roberta Fica, kteří v uplynulých čtyř letech vládli bez koaličního partnera.

„Dosáhli jsme dohody o vůli vytvořit vládní koalici a o úpravě vnitřních poměrů v Národní radě a ve vládě,“ uvedl Fico po jednání zástupců Směru-SD, nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) a stran Most-Híd a Síť.

Směr-SD, který 5. března parlamentní volby vyhrál s výrazným náskokem před svými budoucími koaličními partnery, obsadí ve vládě z celkového počtu 15 křesel devět míst včetně postu premiéra, dále ministrů zahraničí, financí, vnitra či hospodářství. Bude mít i místopředsedu vlády pro investice, který získá silnější pravomoci v oblasti evropských fondů.

Smer si podrží hlavní posty

Fico jména budoucích ministrů neuvedl. Podle slovenských médií Fico zůstane v čele nové vlády, funkce by se měli udržet i ministr zahraničí Miroslav Lajčák, ministr vnitra Robert Kaliňák i ministr financí Peter Kažimír. Dvě menší pravicové strany Most-Híd a Síť prý měly výhrady k tomu, aby Fico zůstal premiérem a Kaliňák ministrem vnitra.

Šéf Směru-SD Fico řekl, že o dohodě s budoucími koaličními partnery hodlá informovat hlavu státu, která podle ústavy po volbách svolává ustanovující schůzi parlamentu. Po prvním zasedání sněmovny kabinet musí podat demisi, hlava státu pak jmenuje premiéra a na jeho návrh další členy nového kabinetu.

Další tři strany si rozdělí šest ministerských funkcí. SNS bude mít ve vládě tři ministry včetně ministra obrany, strana také obsadí post předsedy parlamentu. Most-Híd získá posty dvou ministrů a nejmenší strana Síť, která čelí vnitrostranickému rozkolu kvůli spolupráci se Směrem-SD, nominuje do vlády pouze ministra dopravy.

Pravice nešetří kritikou

Nejsilnější pravicová strana Svoboda a solidarita (SaS), která neúspěšně usilovala o vytvoření široké pravicové koalice, rozdělení ministerských postů kritizovala. „Oblasti, ve kterých jsou největší problémy, jako zdravotnictví, školství, vnitro a hospodářství, obsadí kandidáti stran (Směru-SD a SNS), které již v minulosti v jejich řízení závažně selhaly,“ uvedl v prohlášení předseda SaS Richard Sulík. Tvrdil rovněž, že vznikající kabinet nedokáže řešit závažné společenské problémy včetně boje s korupcí a klientelismem.