Walmart buduje vlastní metaversum. Nejbohatší Asijec investuje do zelených energií

Americký maloobchodní řetězec Walmart plánuje vytvořit vlastní kryptoměnu a NFT. Chce také prodávat různé virtuální výrobky a služby.

Americký maloobchodní řetězec Walmart plánuje vytvořit vlastní kryptoměnu a NFT. Chce také prodávat různé virtuální výrobky a služby. Zdroj: e15.cz

Čínská ekonomika loni vyrostla o 8,1 procenta, více než se čekalo. Ekonomové se však obávají jejího zpomalení kvůli šíření koronavirové mutace omikron. Na snímku čínský prezident Si Ťin-pching.
Britský premiér Boris Johnson prožívá největší krizi za celou svou vládu. Už šest jeho spolustraníků jej vyzvalo k rezignaci kvůli porušení protiepidemických restrikcí.
Nejbohatší Asiat – indický ropný magnát Mukeš Ambani investuje šest bilionů rupií do zelených energií.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Boris Johnson bojuje o „přežití“

Britský premiér Boris Johnson má před sebou velmi náročný týden, během něhož se bude snažit uhájit svou funkci, píše agentura Bloomberg. Johnson momentálně čelí nejzávažnější kritice za celé své působení v úřadu, neboť byl usvědčen z porušení vlastních protiepidemických restrikcí. Už šest členů jeho Konzervativní strany vyzvalo ministerského předsedu k rezignaci. Johnson se údajně chystá v následujících dnech podniknout několik populistických opatření, jimiž si hodlá napravit reputaci. Je mezi nimi například zákaz podávání alkoholu v premiérské kanceláři, zmrazení koncesionářských poplatků na dva roky nebo zrušení všech restrikcí proti šíření koronaviru od 26. ledna.           

Čínské hospodářství loni vyrostlo o 8,1 procenta

Čínská ekonomika vyrostla ve čtvrtém kvartále o čtyři procenta. Za celý rok 2021 se pak čínský hrubý domácí produkt zvýšil o 8,1 procenta, což je více, než odhadovali analytici. Tamní ekonomové se nicméně obávají, že v příštích měsících by další růst hospodářství mohlo negativně zasáhnout šíření koronavirové mutace omikron. Čínská centrální banka proto snížila základní úrokovou sazbu na 2,85 procenta. Jedná se o vůbec první snížení úrokových sazeb od dubna roku 2020.

   

Z trhů a burz 

Walmart chystá vlastní kryptoměnu a NFT

Americký maloobchodní řetězec Walmart se v tichosti snaží vstoupit do metaverza, upozornila v neděli stanice CNBC. Společnost mimo jiné plánuje vytvořit svoji vlastní kryptoměnu a kolekci nezaměnitelných tokenů (NFT). Značka se rovněž chystá vyrábět a prodávat různé virtuální zboží, například elektroniku, hračky nebo sportovní potřeby. Walmart si již za tímto účelem nechal v prosinci zaregistrovat několik ochranných známek. „Neustále zkoušíme nové nápady. Z některých nápadů pak vzniknou produkty či služby pro zákazníky. Jiné pouze testujeme a učíme se z nich,“ uvedla ke zjištění CNBC samotná firma a odmítla své aktivity podrobněji komentovat.      

Ropný magnát Ambani sází na čisté energie

Nejbohatší Asijec Mukéš Ambání investuje v příštích deseti až patnácti letech šest bilionů rupií, tedy asi 1,7 bilionu korun, do obnovitelných zdrojů energie v západoindickém státě Gudžarát. Miliardář tak chce tomuto státu pomoci dosáhnout uhlíkové neutrality. Za většinu peněz ze zmiňované částky má být v regionu postavena nová elektrárna a vodíkový systém. Počítá se také s vytvořením až milionu pracovních míst. Ambání se už delší dobu snaží zbavit svoji petrochemickou firmu Reliance Industries závislosti na ropě a chce ji přetvořit na globální technologický gigant.     

Tweet dne

„Omikron je stále rozšířenější. Nejlepší ochranou proti těžkému průběhu nákazy koronavirem zůstává očkování. Už 75 procent Němců obdrželo nejméně jednu dávku vakcíny. Důležitý milník. Nyní bychom měli cílit na dosažení 80 procent.“

Německý kancléř Olaf Scholz opět vyzývá Němce, aby podstoupili vakcinaci proti nemoci covid-19. 

Aplikace třetí dávky očkování proti covidu – vše, co potřebujete vědět

Video placeholde
Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět • Videohub

Stane se dnes

  • Koná se jednání ministrů zemědělství států Evropské unie. Bavit se budou zejména o situaci na trhu se zemědělskými produkty. Česko zastupuje Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
  • Odboráři v polské těžební společnosti PGG, která je největším producentem černého uhlí v Evropě, chystají další rozsáhlý protest za zvýšení mezd. Budou blokovat odvoz uhlí z polských dolů do elektráren po železnici, tentokrát až do odvolání. 
  • Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko se má vrátit do vlasti, kde čelí podezření z vlastizrady. Porošenkovo okolí se obává exprezidentova uvěznění.