Zapomenutý masakr na černomořské riviéře

Černé moře (ilustrační foto).

Černé moře (ilustrační foto). Zdroj: Profimedia.cz

V roce 1993 Evropa upínala pozornost k válce, která propukla na jejím zadním dvorku. Válka v Bosně je dodnes označována za „nejkrvavější konflikt této doby“. Bezprecedentní vraždění civilistů se však odehrávalo i jinde. Ve čtvrtek 27. září uplyne 25 let od Suchumského masakru, který překonává i válečná zvěrstva v bývalé Jugoslávii.

Za dob Sovětského svazu bylo Suchumi subtropické přímořské letovisko na pobřeží Černého moře. Oblíbený resort měl přes 100 tisíc obyvatel, většinu z nich tvořili Gruzínci ale i mnoho jiných národností. Suchumi bylo sídlem Abchazské autonomní republiky v rámci Gruzie, s kterou však Abchazové měli řadu historických sporů.

Zároveň byli ve vlastní zemi výraznou menšinou, tvořili pouhých 17 % obyvatel. S rozpadem Sovětského svazu jim to však nebránilo v aspiracích na dosažení vlastní nezávislosti, s kterou se Gruzínci nehodlali smířit. Abchazové se uchýlili k ozbrojenému boji, v kterém na první pohled byli slabší stranou.

Na druhý ovšem umně využili nově založené Konfederace horských národů Kavkazu sdružující 16 kavkazských národů, která pomohla s náborem protigruzínských dobrovolníků a všeobecného chaosu nově ustavené ruské armády k bohatému vyzbrojení. Po několika vojenských srážkách bylo nakonec v červenci 1993 dosaženo dohody o stažení gruzínských a kavkazských jednotek z Abcházie s tím, že na region budou dohlížet mírové jednotky s mandátem OSN.

Tato role připadla Rusku. Zatímco se Gruzie zmítala ve vnitropolitické krizi, Abchazové se svými spojenci se dobře vyzbrojili a obklíčili Suchumi. I přes hrozivý vývoj ve městě stále zůstávalo na 20 tisíc Gruzínů včetně prezidenta Ševardnadzeho a představitelů autonomní vlády loajálních Gruzii. 27. září město padlo a započaly etnické čistky ve stylu nejhorší z nočních můr.

Lidé byli vražděni na ulicích, v parcích, ve svých domech, mučeni, netvořeni, ušetřen nezůstal nikdo včetně žen a dětí. Prokázaných je více než 10 tisíc obětí. Zavražděni byli i členové autonomní vlády, prezident Ševardnadze unikl smrti doslova o vlásek. Město bylo „vyčištěno“ a dnes je centrem světem neuznané nezávislé Abcházie. Za zločiny a ukrutnosti spáchané v Suchumi nebyl dodnes nikdo potrestán.