Zeman a Zaorálek: O legitimitě referend na Ukrajině nemůže být řeč

Referendum ve Slavjansku

Referendum ve Slavjansku Zdroj: ctk/ap

Referendum ve Slavjansku
Referendum v Donečku
V některých oblastech se kvůli malému počtu hlasovacích místností tvoří fronty obyvatel dlouhé až několik set metrů
V okolí Slavjansku pokračují boje
5
Fotogalerie
Nedělní referenda v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny nelze považovat za legitimní, míní prezident Miloš Zeman. Referenda ale podle něj odrážejí náladu ruskojazyčného obyvatelstva. Ani ministerstvo zahraničí výsledky nedělních referend neuznává. Hlasování podle úřadu odporuje mezinárodnímu právu, ukrajinské ústavě i demokratickým principům.

Zeman považuje za důležité, aby se prezidentských voleb na Ukrajině 25. května zúčastnilo co nejvíce občanů. „Bojkot prezidentských voleb by mohl znamenat vítězství nacionalistických až fašistických sil,“ prohlásil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na úvahy o bojkotování hlasování, o němž se mluví na východě Ukrajiny. Nově zvolený prezident by měl poté zahájit jednání právě se zástupci ruskojazyčného obyvatelstva, myslí si Zeman.

„Takzvaná hlasování, která proběhla v rozporu s mezinárodním právem, ukrajinskou ústavou a elementárními demokratickými zásadami, jsou jenom dalšími kroky v řízené destabilizaci jihovýchodu Ukrajiny a nepřípustnými pokusy o další podrývání suverenity a územní celistvosti země,“ zní i vyjádření Černínského paláce.

OBRAZEM: Referenda na východě Ukrajiny

Referenda už v neděli kritizoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Jejich konání je prý nelogické, protože prosazují separatismus ve chvíli, kdy dala kyjevská vláda najevo, že je připravena jednat o decentralizaci Ukrajiny. „Já vidím daleko větší šanci právě v tom, že by se akceptovalo diplomatické jednání, byť se zástupci jihu a východu Ukrajiny,“ řekl ministr v České televizi.

Podle východoukrajinských separatistů se obou referend o vyhlášení nezávislosti zúčastnilo až 80 procent lidí. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ale uvedl, že v Luhanské oblasti se do hlasování zapojilo 24 procent oprávněných voličů, v Doněcké oblasti ne víc než 32 procent.

Nestranné informace o volební účasti nejsou k dispozici, západní státy ani žádná z mezinárodních organizací své pozorovatele na východ Ukrajiny nevyslaly. Podle zpravodaje americké tiskové agentury AP byla volební účast vysoká. Oponenti separatistů se nicméně spíš do hlasování nezapojili, než aby hlasem proti sebeurčení vyvolávali nežádoucí pozornost organizátorů.

Ole Hansen: V ukrajinském konfliktu ropné zbraně nikdo nevytasí