Zeman bojkotuje slovenské novináře. Urazil ho komentář Sme

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Kandidát na českého prezidenta Miloš Zeman odmítá rozhovory pro slovenská média, protože se urazil kvůli komentáři pravicového listu Sme. Informovala o tom dnes zpravodajská televize TA3.

„Po článku Sme nebudu slovenským médiím poskytovat žádné rozhovory,“ prohlásil Zeman. Komentátor Sme minulé pondělí označil favorita voleb za „nejhoršího ze všech kandidátů na českého prezidenta“ a přirovnal jeho vládnutí k autoritářskému expremiérovi Vladimíru Mečiarovy. Za Zemanem prý také stojí „velmi rozsáhlé zázemí podivných, až hrůzu nahánějících vazeb sahajících od bývalých komunistických aparátčíků a tunelářů až do Moskvy“.

„Zeman, známý negativním vztahem k novinářům, se po komentáři rozzlobil,“ napsal Sme na své webové stránce. „Po prvním kole voleb odmítl dát naplánovaný rozhovor nejen redaktorům televize TA3, ale všem slovenským médiím,“ dodal. Listu Sme poskytl Zeman celostránkový rozhovor ještě v prosinci, před prvním kole voleb.

Sme dnes zveřejnil také výroky režiséra Filipa Renče, který vede Zemanovi volební kampaň. I on byl srovnáním s Mečiarem rozladěn. „Mečiar se nemůže panu Zemanovi rovnat, ani nikomu z naší politiky. Mečiar měl už dávno sedět za vraždy, které si objednal,“ řekl podle Sme Renč.

Ani exministr kultury Ladislav Snopko, který je nyní ředitelem Slovenského institutu v Praze, nepovažuje přirovnání Zemana k Mečiarovi za dobrý argument. „Zeman byl předsedou vlády, ale nebyl to, co Mečiar. Spíše naopak. Když nastoupil do úřadu v roce 1998, začaly se česko-slovenské vztahy zlepšovat,“ řekl Sme.

Franz si do štábu odskočil od komponování, přivítal ho potlesk

Schwarzenberg: Nerad bych vedl kampaň plnou osobních útoků