Zeman navštívil mezinárodní veletrh v čínském Čcheng-tu

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se 24. října zúčastnil zahájení Západočínského mezinárodního veletrhu v Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan. Na veletrhu vystavuje i několik českých firem. Na snímku si prezident prohlíží čínskou verzi vozu Škoda Yeti, vpravo je vedoucí Škoda Auto China Andreas Hafemann.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se 24. října zúčastnil zahájení Západočínského mezinárodního veletrhu v Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan. Na veletrhu vystavuje i několik českých firem. Na snímku si prezident prohlíží čínskou verzi vozu Škoda Yeti, vpravo je vedoucí Škoda Auto China Andreas Hafemann. Zdroj: ctk

V Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan, prezident Miloš Zeman zahájil návštěvu Číny. Zúčastnil se zahájení Západočínského mezinárodního veletrhu a jednal s místopředsedou čínské vlády Ma Kchajem. Mluvili spolu o zřízení přímého leteckého spojení mezi Čínou a Prahou nebo o přípravě animovaného seriálu Krteček a panda.

Zeman v projevu při zahájení veletrhu podpořil vznik letecké linky mezi Prahou a Čcheng-tu. Řekl to při zmínce o tom, že je nutné podporovat potkávání lidí, například při turismu. Jednou z možností, jak toho dosáhnout, je podle něj vznik nové Hedvábné stezky, která by měla právě podobu leteckého spojení.

V souvislosti se Zemanovou cestou po Číně, která potrvá do pondělí, se mluví také o zřízení pravidelné linky mezi Prahou a Šanghají. K přímé lince dnes Zeman řekl, že by mohla mít mezipřistání v Moskvě. „Někde se mezipřistávat musí a tím by to vytížení mohlo být podstatně, podstatně vyšší,“ řekl prezident. Zeman před návštěvníky veletrhu mluvil také o možné ekonomické spolupráci mezi Českem a provincií S'-čchuan.

Podpis tří dohod

Zeman se na veletrhu také zúčastnil podpisu tří dohod, které stvrdil za Středočeský kraj a Nymburk jejich hejtman a starosta Miloš Petera. Středočeský kraj uzavřel memorandum s provincií S'-čchuan o upevnění ekonomické a obchodní spolupráci a dohodu o partnerství se skupinou Changhong. Za Nymburk Petera podepsal dohodu o spolupráci s čínským městem Mien-jang. Zároveň byla podepsána smlouva mezi českou a čínskou soukromou společností o výcviku pilotů.

Zahájením veletrhu oficiálně začala Zemanova návštěva Číny. Do nejlidnatější země světa českého prezidenta doprovodilo téměř pět desítek českých podnikatelů a prezidentská kancelář musela pro velký zájem do Asie vypravit dvě letadla. Podnikatelé mají v Číně v plánu podepsat několik předjednaných kontraktů a návštěvu také chtějí využít ke sjednání nových kontraktů nebo k navázání nových partnerství.

Se Zemanem jel i Nečas

Mezi podnikateli je i bývalý premiér Petr Nečas, který zastupuje firmu Delta Capital, nebo bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa za společnost StrategyOne. Do Číny se vydali i zástupci českých strojírenských podniků, pivovaru Lobkowic, vinařství nebo vysokých škol.

Zeman na veletrhu jednal s místopředsedou čínské vlády Ma Kchajem o přímé lince z Číny do Prahy. „Na tom jednání zazněla i zajímavost o plánovaném projektu animovaného seriálu Krteček a panda. Je to takové symbolické spojení české typicky animované postavičky a čínského národního symbolu,“ řekl Ovčáček.

Zeman na veletrhu navštívil stánky českých firem. U stánku společnosti Škoda si prohlédl pro čínský trh upravený model automobilu Yeti, který je o něco delší než evropský model a dodáván je s náhradním kolem připevněným na zadních dveřích. Prohlédl si i sklářskou expozici nebo vystavená letadla českých firem.