Zeman se v Číně sejde s Putinem

Miloš Zeman a Vladimir Putin

Miloš Zeman a Vladimir Putin Zdroj: ctk/ap

Ruský prezident Vladimir Putin se při nadcházející návštěvě Číny setká s českým prezidentem Milošem Zemanem. Agentuře TASS to řekl zahraničněpolitický poradce Kremlu Jurij Ušakov. Schůzka je plánována na čtvrtek, Putin má týž den jednat i s prezidenty Venezuely a Laosu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček schůzku potvrdil.

„Pan prezident se v rámci své návštěvy Čínské lidové republiky setká ve čtvrtek dne 3. září s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Setkání se uskuteční ve 14:30 a je plánováno na zhruba 45 minut,“ řekl Ovčáček.“Tématem budou bezpečnostní a ekonomické otázky,“ dodal. Zeman se také setká se svým čínským protějškem i dalšími politiky.

Podle Ušakova bude česko-ruský summit uspořádán na okraj oslav 70. výročí ukončení druhé světové války, jichž se oba státníci zúčastni. Jednání se má ve čtvrtek konat po skončení vojenské přehlídky a slavnostní recepci, kterou pro zahraniční hosty uspořádá čínský prezident Si Ťin-pching.

Poklona padlým

Na pětidenní návštěvu Číny odletí Zeman v úterý. „Považuji svojí cestu do Číny za výraz uznání 17 milionů občanů, které padli ve druhé světové válce. Pokud někdo tvrdí, že tato válka nebyla naše válka, tak prozrazuje zvláštní neznalost historie,“ řekl Zeman o své cestě během dnešní "nekonečné" tiskové konference.

Druhým cílem prezidentovy cesty má být prohloubení dosavadní ekonomické spolupráce. „Předpokládám, že během mé cesty do Číny budou podepsány některé významné dohody,“ řekl Zeman bez dalšího upřesnění.

Jediný ze Západu

Podle oficiálního seznamu hostů se slavnostní přehlídky zúčastní více než dvacet hlav států. Zeman ale bude jediný z vrcholných představitelů západních zemí. Za Itálii a Francii například dorazí ministři zahraničí, Spojené státy, Německo, Kanadu a Evropskou unie budou zastupovat velvyslanci.

Zeman se s Putinem naposledy setkal letos v květnu v Moskvě, kam přijel na oslavy 70. výročí konce druhé světové války na evropských bojištích. Jejich tehdejší rozhovor byl věnován zejména ekonomické spolupráci s důrazem na české pohledávky v Rusku.

Zeman dodržel slib a nepřihlížel z tribuny vojenské přehlídce na Rudém náměstí, vnímané jako ukázka ruské vojenské síly na pozadí ukrajinského konfliktu. Jeho návštěva v Rusku tehdy rozdělila české politiky. Loni v únoru se Zeman v Soči zúčastnil recepce pořádané Putinem u příležitosti zahájení olympijských her. Oba státníci se sešli v Moskvě také v dubnu 2002, kdy byl Zeman ještě českým premiérem.