Zemřel saúdskoarabský král Abdalláh, významný spojenec Západu

V 90 letech zemřel saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd

V 90 letech zemřel saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd Zdroj: ctk/ap

Ve svých 90 letech zemřel saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd, který patřil k významným spojencům Západu v blízkovýchodním regionu. Novým králem se stal jeho bratr Salmán ibn Abdal Azíz Saúd. Oznámil to královský palác. Americký prezident Barack Obama ocenil zásluhy Abdalláha a zdůraznil potřebu udržet úzké vztahy obou zemí. Analytici podle agentury Reuters věří, že nový král bude pokračovat v politice Abdalláha.

Král Abdalláh byl od začátku měsíce hospitalizován v Rijádu se zápalem plic. Salmána, kterému je 79 let, jmenoval právoplatným následníkem v červnu 2012, kdy zemřel korunní princ Najíf. Novým korunním princem se dnes stal Mukrín ibn Abdal Azíz Saúd, který je podle agentur nevlastní bratr Salmána.

Královský palác v prohlášení k úmrtí panovníka oznámil, že Abdalláh bude pochován dnes po odpoledních modlitbách. Zároveň vyzval saúdskoarabské občany, aby přísahali věrnost novému králi a novému korunnímu princi.

Spojenec Západu

Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě a významným spojencem USA v arabském světě. Za Abdalláha se země přidala k Američanům do boje proti teroristické síti Al-Káida. Z tohoto důvodu má stabilita monarchie globální význam. Zesnulý král také zavedl reformy, které trochu modernizují muslimské království, například ve vztahu k ženám. Moc v ultrakonzervativní zemi je soustředěna v rukou krále a nejvyšších princů.

Obama vyjádřil krátce po oznámení úmrtí upřímnou soustrast rodině zesnulého krále a obyvatelům Saúdské Arábie a ocenil Abdalláhovy zásluhy na sblížení obou zemí. To je podle Obamy důležité pro stabilitu a bezpečnost na Blízkém východě i jinde ve světě. Kanadský premiér Stephen Harper označil Abdalláha za „vášnivého ochránce míru na Blízkém východě“.

Nový saúdskoarabský král Salmán ibn Abdal Azíz SaúdNový saúdskoarabský král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd | ctk/apNový saúdskoarabský král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd

„Co největší blízkost a pevnost partnerství mezi našimi zeměmi je součástí odkazu krále Abdalláha,“ citovala agentura Reuters z prohlášení nejvyššího amerického představitele, který očekává, že tyto dobré vztahy budou nyní pokračovat.

Obama se při své návštěvě v Rijádu loni v březnu snažil posílit historické spojenectví s šéfy monarchií Perského zálivu, které v posledních letech narušily neshody kolem řešení Sýrie a Íránu.

Na štíru s lidskými právy

Političtí odpůrci ale zesnulému monarchovi leccos vyčítají. Z poslední doby jde o odsouzení ochránce lidských práv Raífa Badávího k desetiletému vězení a tisíci ranám bičem za údajné odpadlictví a zřeknutí se víry. Přes určitý posun k lepšímu v nerovnoprávnosti žen se zvedla vlna kritiky kvůli tomu, že nesmějí řídit auta, jinak jim hrozí vysoké pokuty. Nelibost vyvolalo i potlačení šíitských protestů.

Problematické bylo i zasahování Saúdské Arábie do konfliktů v regionu. V roce 2013 Rijád kupříkladu podpořil svržení egyptského prezidenta Muhammada Mursího, za nímž stálo islamistické Muslimské bratrstvo. V roce 2011 vojensky pomohl v Bahrajnu tamní sunnitské vládnoucí dynastii potlačit masové nepokoje šíitů a v Sýrii podpořil opozici v boji proti prezidentovi Bašáru Asadovi.

Po oznámení Abdalláhova úmrtí se na finančních trzích začala zvyšovat cena ropy. Podle agentury Reuters je to však přechodné a faktické zvýšení ceny ropy se v příštích měsících neočekává.

Nový král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd
Král Salmán se narodil 31. prosince 1935 v Rijádu a skoro půl století (1963-2011) působil jako guvernér provincie kolem metropole Rijádu. Právě Salmán se prý nejvíce zasloužil o moderní rozkvět Rijádu v minulých desetiletích, dříve zaostalé pouštní osady.
Král Salmán stál a stojí v čele řady organizací, kontroluje například i jednu velkou mediální skupinu. V minulosti proslul také jako filantrop zejména v chudších muslimských zemích, jako jsou Somálsko, Súdán, Bangladéš, Afghánistán nebo Bosna a Hercegovina.
Podle britské odbornice na království Jane Kinninmontové je král Salmán „relativně liberálně zaměřený reformátor, který je ale limitován některými ustálenými zvyklostmi království“.
Salmán je 25. synem krále Abdal Azíze ibn Saúda, zakladatele Saúdskoarabského království, a členem klanu Sudajrí, ze kterého pochází sedm synů stejné matky Hasá bint Ahmad Sudajríové, oblíbenkyně prvního krále pouštní monarchie.
Král Salmán měl v minulosti zdravotní potíže, v roce 2010 mu byla například operována kýla.
Třikrát ženatý Salmán má deset žijících synů, z nichž je nejznámější astronaut Sultán bin Salmán, dosud jediný občan Saúdské Arábie, který byl ve vesmíru (v červnu 1985 v raketoplánu Discovery). Další synové působí ve vládě.