Ženevská zpráva varuje před další krizí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vražedná kombinace rekordního zadlužení a zpomalujícího hospodářského růstu může globální ekonomiku přivést do další krize, varuje šestnáctá výroční Ženevská zpráva. Tu zveřejňuje Mezinárodní centrum pro monetární a bankovní studia a vypracovává ji panel ekonomů včetně několika bývalých centrálních bankéřů.

Zpráva předpovídá, že úrokové sazby budou muset zůstat velmi nízké po dlouhou dobu, aby mohly domácnosti, firmy a vlády splácet své dluhy a předešlo se tak dalšímu pádu.

Znepokojující zpráva přichází jen pár dní před výročním zasedáním Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu, které se bude zabývat zpomalujícím ekonomickým růstem a současným plánovaným začátkem zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou.

Ženevská zpráva upozorňuje na zvyšující se celkové zadlužení, ačkoli žijeme v době, kdy je rostoucí zadlužení každodenním tématem debat. Zpráva potvrzuje, že zadlužení domácností ve vyspělých ekonomikách, především Spojených státech, opravdu pokleslo. Pravý opak ale platí pro dluhy vlád rozvinutých ekonomik a domácností v rozvíjejících se zemích, především v Číně.