Zmizelý čínský novinář je ve vězení, důvod zatčení Peking nesdělil

Čínský policista

Čínský policista Zdroj: Kentaro Iemoto, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Známý čínský fejetonista Ťia Ťia, který zmizel před týdnem cestou do Hongkongu, byl zatčen policií. Informoval o tom server BBC s odvoláním na novinářova advokáta. Jeho zadržení zřejmě souvisí s publikací otevřeného dopisu prezidentu Si Ťin-pchingovi, jehož autoři vyzvali hlavu státu k rezignaci. Policie důvod zatčení nespecifikovala.

Fejetonista Ťia Ťia, který ve svých sloupcích komentuje politické a sociální otázky, údajně před odletem řekl přátelům, že by se mu mohlo něco stát. I když tvrdí, že s dopisem nemá nic společného. Dopis byl přetištěn tiskovou agenturou Watching, z jejích stránek byl ale následně stažen. Koloval také na čínských sociálních sítích.

Na přelomu roku vzbudil velkou pozornost případ několika knihkupců, kteří v prosinci záhadně zmizeli v Honkongu. Bojovníci za lidská práva poté obvinili Peking, že nechal knihkupce unést z Hongkongu do pevninské Číny. Jejich knihkupectví Causeway Bay, jež spadá pod nakladatelství Mighty Current, totiž prodává materiály kritizující vedení v Pekingu.

Často také zveřejňuje informace o soukromém životě čínských vůdců a jejich rodin. V pevninské Číně jsou tyto materiály zakázány, ale čínští turisté je při návštěvě Hongkongu vyhledávají. Někdejší britská kolonie Hongkong se sice v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, ve srovnání s pevninskou Čínou má ale stále jistou autonomii i svobodu slova.

Vynucená přiznání

Čtyři z pohřešovaných hongkongských knihkupců se koncem února objevili v televizi, kde se přiznali „k obchodování s ilegálními knihami“. Podle expertů byla ale tato přiznání vynucená.

Již loni v říjnu zmizel čínsko-švédský knihkupec Gui Minhai, spolumajitel nakladatelství Mighty Current, který se objevil v čínské televizi v polovině ledna. Také Gui se před kamerou „přiznal“. Prý se sám vzdal policii, protože se rozhodl „nést osobní zodpovědnost“.