Burza vydělala nejméně za dekádu, chybí jí dividenda z nejziskovější části byznysu

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza loni vydělala necelých 54 milionů korun čistého, tedy o tři čtvrtiny méně než v roce 2016 a nejméně za poslední dekádu. Důvodem pádu zisku byl výpadek příjmů z klíčové dceřiné firmy pražské burzy, Centrálního depozitáře cenných papírů. 

Ten sám o sobě vydělal bezmála 130 milionů korun, na rozdíl od minulých let ale nemohl tentokrát poslat peníze své matce, ale musel peníze proinvestovat u sebe. Hovoří o tom výroční zpráva společnosti za loňský rok.

„Kvůli povinnému přelicencování centrálního depozitáře muselo dojít k povinnému zvýšení jeho základního kapitálu. Nedošlo proto k vyplacení dividendy mateřské společnosti,“ vysvětluje mluvčí burzy Jiří Kovařík. V roce 2016, kdy depozitář matce poslal své zisky, tak například pražská burza vydělala 213 milionů korun. Burze tak vydělal zhruba třikrát tolik, než obchody akciemi a dluhopisy na pražském parketu.

Byznys centrálního depozitáře dostal nový impuls spolu s přijetím nového zákona o zadávání veřejných zakázek na podzim roku 2016. Centrální depozitář ze skupiny pražské burzy se tehdy stal díky monopolnímu oprávnění jedinou institucí, která mohla evidovat takzvané zaknihované akcie. Ty se totiž díky jasně zjistitelné vlastnické struktuře staly podle zákona podmínkou pro účast firem v byznysu zadávaném veřejnými institucemi.

„Centrální depozitář cenných papírů zaznamenal v roce 2017 pokračující růst počtu akciových emisí. Primárním důvodem pro navýšení počtu zaknihovaných společností registrovaných v centrálním depozitáři je stále účinnost zákona o zadávání veřejných zakázek,“ konstatuje ostatně i výroční zpráva skupiny pražské burzy za loňský rok.

Samotné obchodování totiž rok od roku přináší do společné kasy méně a méně. Loni tak například na burze proběhly transakce za 138 miliard korun, což je takřka o pětinu méně než v roce 2016 a takřka polovina stavu z roku 2012.

„Burze padají obchody objemy, takže přirozeně vzrůstá váha dalších příjmů burzy, mimo jiné z Centrálního depozitáře,“ říká analytik J&T banky Milan Vaníček. Pražská burza je dlouhodobě druhou nejziskovější burzou ze zemí visegrádské čtyřky, a to po parketu v polské Varšavě.