Ruský rubl schytal úder. Sráží ho sankce i dění v Sýrii

ruské rubly (ilustrační foto)

ruské rubly (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Ruská měna se propadla na nejnižší úroveň od prosince 2016. Dolů zamířily i ruské akcie a dluhopisy.

Americké sankce na podnikatele blízké Kremlu pořádně pocuchaly nervy nejen těmto vybraným Rusům, ale i investorům do rublu či ruských akcií. Propad je připisován také eskalaci války v Sýrii.

Na propadové skluzavce se však svezl i komoditní kolos Glencore. Ten má totiž dlouholeté úzké vazby s oligarchou Olegem Děripaskou, který se stal rovněž terčem americké administrativy. 

Rubl včera ztrácel již druhý den, když se přiblížil úrovni 64 rublů za dolar. Ocitl se tak nejníže od prosince 2016. Podobně ztrácela ruská měna i vůči euru. Nedaří se ani ruským akciím. Jen za pondělí se celá moskevská burza zřítila o více než deset procent, v průběhu úterka ztratila další procento. Nedařilo se však ani ruským státním dolarovým dluhopisům. V červených číslech se ocitly také bondy ruských firem. 

Tlak na cenu akcií a dluhopisů ruských společností může navíc ještě pokračovat. „Američtí investoři budou muset prodat akcie a dluhopisy firem, na které byly uvaleny sankce. Mají na to zhruba měsíc,“ uvádí analytik ČSOB Asset Management Jaroslav Vybíral. Příliv cenných papírů na trh bude tlačit jejich cenu dolů.

Nechtěnou hvězdou se v minulých dnech stal zmíněný Děripaska. Nyní se obletovaný miliardář dostal na seznam, který je obvykle vyhrazen pro mezinárodní teroristy.

Pád akcií Děripaskových společností Rusal a En+ následující po sankcích byl dramatický. Největší světový producent hliníku Rusal v pondělí ztratil polovinu ze své hodnoty. „Je to ekonomická vražda společnosti,“ uvedl pro agenturu Bloomberg nejmenovaný manažer obchodníka s komoditami.

Rusal navíc nemusí být schopen splatit dolarové závazky, protože sankce prakticky znemožňují firmám a osobám na seznamu provádět transakce v americké měně. „Rusal má příští měsíc splatné dluhopisy v dolarech,“ upozorňuje Vybíral a dodává: „Má sice peníze, ale nemůže platbu odeslat.“ Ruská vláda proto již začala zvažovat možnosti, jak firmám v potížích včetně Rusalu pomoci. 

Potíže Děripaskovy firmy odnesly propadem i akcie komoditního kolosu Glencore, který s Rusalem spolupracuje. Šéf Glencore Ivan Glasenberg rezignoval na post v představenstvu Rusalu.