Čínskou firmu CEFC prý převzala státní agentura. Společnost to popírá

Evropské sídlo CEFC

Evropské sídlo CEFC Zdroj: E15/Anna Vackova

Vedení a každodenní provoz společnosti CEFC China Energy převzala čínská společnost Šanghaj Kuo-šeng (Shanghai Guosheng Group), která spadá pod vládu v Šanghaji. S odvoláním na dva informované zdroje to uvedl hongkongský list South China Morning Post. CEFC China Energy tvrdí, že ji o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

"Shanghai Guosheng Group je respektovaná a prestižní čínská firma a pro CEFC China by bylo vždy ctí s ní obchodně spolupracovat, podobně jako s jinými stejně prestižními partnery. Můžeme však kategoricky vyloučit, že by tato společnost převzala kontrolu nad společností CEFC China. Firmu řídí právoplatně zvolené orgány společnosti," sdělila čínská firma.

Ve čtvrtek se v čínských médiích objevily zprávy, že předseda představenstva CEFC Jie Ťien-ming je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality. Tyto informace firma odmítla. Manažer je mimo jiné členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, firma působí rovněž v České republice.

Čínský podnik se loni mimo jiné dohodl na převzetí podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť za zhruba 9,1 miliardy dolarů (188 miliard korun).

Na zprávu o současném dění kolem CEFC reagovaly poklesem akcie firem spojených s tímto podnikem. Čínská ratingová agentura China Lianhe Credit Rating dnes navíc snížila rating dlouhodobých závazků společnosti CEFC Shanghai International na druhý nejvyšší stupeň AA+ z dosavadní nejvyšší známky AAA. Rating tedy nadále zůstává v investičním pásmu.

Hongkongský list připomíná, že čínská vláda se od dubna loňského roku začala intenzivně zajímat o silně zadlužené soukromé podniky a jejich zahraniční investice.

Na konci února vláda převzala kontrolu nad společností Anbang Insurance Group, jedním z největších pojišťovacích konglomerátů v zemi. Její šéf Wu Siao-chuej byl zatčen loni v červnu.

Pozornosti čínských regulátorů neunikl ani konglomerát Dalian Wanda Group, který působí v několika oblastech, od realit až po zábavu, a jeho majitelem je miliardář Wang Ťien-lin. Od loňského léta mu velké banky nesmějí půjčovat peníze.

Skupina CEFC působí kromě energetiky především ve financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v internetové cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie.

Od července 2015 firma investovala do akvizic od Čadu až po Rumunsko zhruba 4,9 miliardy dolarů (více než 101 miliard korun). Podle listu South China Morning Post se nyní zdá, že CEFC se stala nejnovějším cílem tažení čínské vlády.

Skupinu Šanghaj Kuo-šeng (Shanghai Guosheng Group) založila v roce 2007 šanghajská vláda. Podíly drží v řadě státních firem, včetně státního výrobce letadel Commercial Aircraft Corp of China (COMAC). Podle svého webu se mimo jiné "aktivně podílí na reorganizaci a úpravě" státního majetku a podniků.