Banky oprašují zajišťovací byznys proti silné koruně. Zatím bez odezvy

Asociace exportérů mezi svými členy zatím
žádný zvláštní růst v měnovém zajišťování nepozoruje

Asociace exportérů mezi svými členy zatím žádný zvláštní růst v měnovém zajišťování nepozoruje Zdroj: ctk

Asociace exportérů mezi svými členy zatím žádný zvláštní růst v měnovém zajišťování nepozoruje. Na pojistku proti silné koruně je podle exportérů i analytiků zatím brzo.

Domácí banky začínají na české vývozce valit nabídky na měnové zajištění. Více než rok před předpokládaným uvolněním kurzu koruny Českou národní bankou spustily masivní kampaň varující před prudkým posílením kurzu domácí měny hned dvě velké tuzemské banky. Ani hrozba 25 korun za euro, se kterou operuje jedna z nich, ale zatím exportéry k akci nepřesvědčila. Firmy se prudkých budoucích pohybů koruny nebojí.

„Prozatím žádný zvláštní růst v měnovém zajišťování vývozu mezi členy nepozorujeme. Vyčkáváme, jak se bude profilovat ve funkci guvernéra Jiří Rusnok,“ uvádí předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Podle bank je ale na úvahy o zajištění právě nyní optimální čas. „Na měnových trzích v současnosti polevil zájem spekulantů o korunu, náklady na zajištění jsou tak momentálně relativně nízké,“ uvádí dealer Raiffeisenbank Martin Skoumal.

Před kurzem 25 korun za euro varuje bankovní kampaň vývozce.

Banka už v březnu spustila kampaň varující před riziky pohybu kurzu, posílením koruny na úroveň před startem intervencí v roce 2013 láká od května i ČSOB. „Firmy zatím nejeví větší chuť se zajišťovat. Zřejmě tento krok plánují krátce před očekávaným uvolněním kurzu. To už ale bude pozdě, cena zajištění v případě hromadného zájmu exportérů výrazně stoupne,“ vysvětluje analytička České spořitelny Jana Urbánková.

Obdobná situace podle ní nastala v září loňského roku, kdy se vývozci hromadně zajišťovali proti riziku posílení koruny v závěru roku. „Ideální načasování zajišťovací operace je někdy během letošního druhého pololetí,“ soudí Skoumal. ČNB nyní plánuje opustit politiku levné koruny ke konci první poloviny příštího roku.

Podle expertů by měly být k ukončení kurzového závazku splněny dvě podmínky, a to alespoň dvouprocentní inflace a nízký tlak na posílení koruny. „Podle mého názoru ani jedna z těchto podmínek v polovině příštího roku nebude splněna a ČNB bude nejspíše termín exitu dále odsouvat,“ dává za pravdu exportérům hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Vývoj zajištění vývozců od počátku intervencí ČNBVývoj zajištění vývozců od počátku intervencí ČNB|E15