Čeští miliardáři zaplavují trh dluhopisy. Výnosy jdou na staré dluhy i expanze

Sazka, ilustrační foto

Sazka, ilustrační foto Zdroj: Sazka

Skupiny českých miliardářů letos vydávají dluhopisy ve zběsilém tempu. Vydaly je už za více než 120 miliard korun, což je třikrát tolik co loni. Chtějí získat peníze na splácení starých dluhů a expanzi.

Celá plejáda miliardářů letos vydává dluhopisy v miliardových objemech. Bondy již vydala skupina CPI Property Group Radovana Vítka, těžařská skupina MND Karla Komárka, Passerinvest Group Radima Passera a jejich úpis za miliardy chystá rovněž skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Kromě miliardářů ale využívají příznivé podmínky na trhu i řada dalších společností.

Druhou největší emisi ze všech firem vydala skupina CPI Property Group. Upsala sedmileté dluhopisy za 600 milionů eur (15,4 miliardy korun) s úrokem 2,125 procenta. Ve své zprávě firma uvádí, že výnos z prodeje použije na splacení bankovních úvěrů a nákupu dříve vydaných dluhopisů. Výsledkem bude snížení nákladů spojených se stávajícími závazky Vítkovy skupiny.

Bondy vydala rovněž developerská skupina Radima Passera a to za dvě miliardy korun. „Společnost Passerinvest Group plánuje výtěžek emise použít k vnitroskupinovému financování, zejména k financování akvizic,“ uvedl pro server e15.cz finanční ředitel skupiny Ondřej Plocek.

Na expanzi chce použít prostředky z úpisu dluhopisů rovněž skupina PPF Petra Kellnera. Ta expanduje prostřednictvím skupiny Home Credit zejména v Číně. Home Credit poskytuje spotřebitelské úvěry.

Peníze na další rozvoj sehnala rovněž Sazka Group miliardářů Karla Komárka a Jiřího Šmejce, která upisuje cenné papíry až za 200 milionů eur (5,2 miliardy korun). „Vydávaný dluhopis podpoří náš další rozvoj, a to jak v podobě organického růstu stávajících aktiv, tak případnou strategickou, geografickou expanzi,“ uvedl Petr Stöhr, finanční ředitel společnosti Sazka Group.  

Největší objem dluhopisů letos nicméně neupsali konglomeráty miliardářů, ale firma Residomo (bývalé RPG Byty) spravující desítky tisíc bytů na Ostravsku.
Na trh si přišla pro 680 milionů eur (17,4 miliardy korun). „Společnost vydala dluhopisy, aby získala prostředky na splacení starých a dražších dluhů, na investice do oprav domů a korporátní účely,“ sdělil serveru e15.cz jednatel Residomo Stanislav Kubáček Dluhopisy upsaly německé pojišťovny, západoevropské penzijní fondy, ale i české fondy a banky.


Vše o dluhopisech čtěte zde >>>


Hlad největších tuzemských firem po dluhopisech se projevuje na celkových číslech. „Například data agentury Bloomberg uvádí, že za rok 2017 bylo v České republice 21 korporátních emisí s objemem zhruba 123 miliard korun,“ uvádí analytik J&T Banky Milan Vaníček s tím, že v objemu nemusí být obsaženo všechno. O rok dříve se podle dat Bloombergu vydalo 41 emisí, ale jejich objem byl „pouze“ jednačtyřicet miliard.

Podle expertů půjde zcela jistě o jeden z nejlepších roků, ne-li vůbec nejlepší. „Letos jsme do portfolií nakoupili více firemních dluhopisů vydaných v korunách, než minulý rok,“ dodává Aleš Prandstteter, šéf analýz ČSOB Asset Management. V současnosti podle něj vydává dluhopisy „každá firmička“. „Tento rok to bude nejvíc v historii,“ odhaduje. 

Za zájmem firem o dluhopisy stojí několik faktorů. Peníze jsou kvůli uvolněné politice centrálních bank – zvláště Evropské centrální bance - stále levné, což se však může brzy změnit.

Společnosti proto chtějí ještě využít příznivé podmínky na trhu. Kromě toho jsou pro firmy dluhopisy výhodnější oproti získání úvěru od banky. „Dluhopisy neobsahují takové množství omezení a kontrol jako bankovní financování,“ upozorňuje Vladimír Vostrikov z Patria Corporate Finance.