Číňané získají polovinu skupiny J&T, plánuje se expanze do Číny

Budova JTFG

Budova JTFG Zdroj: profimedia

Čínská společnost CEFC dnes potvrdila informaci o chystaném navýšení svého podílu ve finanční skupině J&T Finance Group (JTFG) na 50 procent. Zástupci obou subjektů to stvrdili podpisem smlouvy o strategickém partnerství.

Navýšení podílu v JTFG musí schválit Česká národní banka i Evropský orgán pro bankovní dohled. V žádosti musí CEFC podle týdeníku Euro především odhalit skutečné vlastníky a doložit legální nabytí prostředků sloužících k investici, a přitom je považována za firmu napojenou na vysoké čínské vojenské a stranické kruhy.

Podle tiskové zprávy mají společnosti zájem o retailové bankovnictví v regionu střední a východní Evropy. Plánují také rozšíření J&T Banky do Číny. Součástí smlouvy je i dohoda o investicích v hodnotě téměř 22 miliard s China Development Bank.

Silný a spolehlivý partner

„Oblast financí je jednou z klíčových, které se CEFC po celém světě dlouhodobě věnuje. Naší první investicí při vstupu do Česka a střední Evropy proto byla akvizice téměř deseti procent v bankovním holdingu JTFG. V něm jsme našli silného a spolehlivého partnera. Vzájemně jsme se proto domluvili na navýšení našeho podílu a uzavření strategického partnerství,“ uvedl prezident CEFC China Energy Company Limited Čchan Čchao-tuo.

„Vstup tak silného partnera do skupiny je pro nás příležitost, jak se dostat mezi nejvýznamnější společnosti středoevropského regionu a expandovat na nové trhy. Uzavření partnerství s CEFC, kdy jsme i nadále zodpovědní za manažerské vedení skupiny, vnímáme jako historicky nejvýznamnější transakci, kterou jsme kdy uskutečnili,“ doplnil místopředseda představenstva JTFG Patrik Tkáč.

Čínská společnost CEFC (China Energy Company Limited) působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu. V uplynulých měsících investovala v Česku, získala například podíly ve fotbalovém klubu Slavia Praha, letecké firmě Travel Service či Pivovarech Lobkowicz Group. Investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit.

J&T Finance Group vznikla v roce 1995. Zaměřuje se na poskytování komplexních služeb spojených s privátním a retailovým bankovnictvím, správou majetku privátních klientů a institucí, investičním bankovnictvím a projektovým financováním. Působí především v Česku a na Slovensku, v Chorvatsku a Rusku.

Seznam dohod podepsaných během návštěvy čínského prezidenta v Česku