Citigroup má dostat za sporné hypotéky obří pokutu sedm miliard dolarů

Washington a americká banka Citigroup se přiblížily k dohodě o urovnání obvinění, podle kterého banka před finanční krizí z roku 2008 prodávala nekvalitní hypoteční cenné papíry. S odvoláním na nejmenované zdroje to napsal americký list Wall Street Journal. Dohoda by prý mohla být oznámena příští týden.

Finanční dům bude v rámci dohody údajně muset zaplatit zhruba sedm miliard dolarů (141 miliard Kč). Pokuta by tak byla vyšší než čtyři miliardy dolarů, které navrhovala Citi. Washington údajně požadoval skoro deset miliard dolarů. Banka ale prý tuto částku shledala nepřijatelnou.

Podle zdroje, na který se odvolává list Financial Times, Citigroup americkému ministerstvu spravedlnosti zaplatí čtyři miliardy v hotovosti. Další tři miliardy zaplatí ve formě slev u hypotečních úvěrů a v dalších platbách státním úřadům.

Pokuta, která má ukončit civilní spor, je podle FT podstatně větší, než očekávali analytici. Citi byla mnohem menším vydavatelem hypotečních cenných papírů než další dva bankovní domy Bank of America či JPMorgan Chase. Analytici čekali, že Citi v rámci jakéhokoli urovnání s vládou čeká pokuta kolem 1,5 miliardy dolarů.

Na konci března se na urovnání sporu kvůli hypotečním cenným papírům dohodla druhá největší banka v USA Bank of America, která zaplatí 9,3 miliardy USD. V listopadu se na zaplacení rekordních 13 miliard dolarů kvůli rizikovým hypotečním cenným papírům prodaným před krizí dohodla největší americká banka JPMorgan.