Nízké úrokové sazby srazily čtvrtletní zisk Citigroup o 14 procent

Citigroup.

Citigroup.

Americké bance Citigroup klesl ve druhém čtvrtletí zisk o 14 procent na čtyři miliardy USD (97,1 miliardy korun). K propadu přispívají nízké úrokové sazby, které tlačí na marže. Pokles však byl mnohem nižší než čekali analytici po červnovém varování generálního ředitele Michaela Corbata.

Zisk na akcii činil 1,24 dolaru. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali po Corbatově varování zisk 1,1 dolaru na akcii. Corbat na počátku června upozornil, že zisk banky ve druhém čtvrtletí klesne o 25 procent. Příjmy se snížily o osm procent na 17,55 miliardy USD a rovněž mírně překonaly očekávání. Více než polovina příjmů banky pochází ze zahraničí.

Citigroup loni vykázala nejvyšší roční zisk za téměř desetiletí. Akciím banky se však letos příliš nedaří. Od počátku roku oslabily o 14 procenta, zatímco bankovní index KBW Nasdaq Bank oslabil jen o osm procent, upozornil list The Wall Street Journal.

Citigroup dodala, že zaznamenala prudký nárůst objemu obchodů po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie. Konkurenční JPMorgan ve čtvrtek uvedla, že právě hlasování o brexitu podpořilo její příjmy z aktivit na kapitálových trzích.